Hlavní obsah

Návrat z nouzového stavu k normálu nebude pro mnohé lidi snadný

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistota a bezpečí jsou pro člověka a každou živou bytost zásadní jako předpoklad pro zdravý vývoj jedince a život. Opatření, která u nás poslední týdny panovala, bohužel na naše životy vytvářela takový tlak, že si následky poneseme s sebou dál. A nesouvisí to jen s ekonomickou stránkou, ale především s tou psychickou.

Foto: Profimedia.cz

Psychika během opatření dostala u mnohých lidí opravdu zabrat.

Článek

S opatřeními v důsledku koronaviru se každý vyrovnával po svém. Někteří dokázali ignorovat zastrašující tón a chovat se dospěle, tedy dodržovat opatření a být  zodpovědní k sobě i druhým lidem. A to přestože to i pro ně bylo zajisté náročné.

Jiní se s danou situací vyrovnávali hůře. Všechna opatření je natolik vykolejila, že vše ustrašeně přijímali, až v podstatě se slepou poslušností. Mnozí z těchto lidí ztratili své přirozené síly i obrany a stali se tak psychicky i fyzicky náchylnější k nemoci.

Mezi námi ale byli i tací, v nichž daná situace vyvolala rebelství proti autoritě a chovali se v podstatě jako puberťáci, kteří v podstatě zbytečně riskovali a ohrožovali tak sebe i druhé.

Radkin Honzák: Úzkost se nedá zaplašit, dá se vypnout řešením racionálních věcí

Koronavirus

Bohužel ani návrat do normálu nebude zcela pohodový

„Domnívám se, že nikdo z nás nedokáže odhadnout, jak velké dopady na psychiku mají opatření, která byla u nás zaváděna. Z příběhů lidí, kteří kontaktují naši krizovou linku důvěry, bych chtěla zdůraznit, že psychiku člověka ovlivňuje i to, jak jsou opatření prezentována a nastavována,“ zdůrazňuje Hana Regnerová, ředitelka Modré linky.

V posledních dnech se počet kontaktů na chvíli na krizové lince důvěry vrátil do běžných čísel. Klienti ale volají stále, příběhy jsou možná zamotanější než na začátku nouzového stavu a odrážejí se v nich problémy a trápení nedořešených záležitostí před karanténou.

Může to být i tím, že lidé se postupně “zabydleli” v daných opatřeních, není to již nic nového. Z nejistého se stává běžnost všedního dne, i když odlišná od toho, co znali dříve.

Jak bojovat s osamělostí

Styl

„Z naší zkušenosti si však dovolujeme apelovat na to, že tato situace může být nebezpečnější než před měsícem. V té době se strach mohl i navenek přiznat, nyní už to začíná být možná trochu nepatřičné. Ale psychické stavy mají svoji dynamiku a napětí, které bylo v minulých dnech, se může projevit až ve dnech či týdnech dalších. Je pak těžké detekovat, kde se ty divné stavy vzaly, což může způsobit ještě větší úzkost a propad psychiky,” varuje Hana Regnerová.

Lidé by proto návrat do běžnějšího života neměli podceňovat, někdy se může jednat o složitější záležitost než na začátku nouzového stavu. Neměli by se proto bát i nadále se obracet na krizové linky a linky důvěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám