Hlavní obsah

Lékové náplasti jsou novou formou léčby

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V medicíně se stále více prosazují lékové náplasti. Jde o novou formu léčby, která je šetrná k lidskému tělu. "Účinná látka přechází do těla přes kůži, neprochází trávícím traktem, a proto nezatěžuje žaludek a játra jako tablety. Náplast má také méně vedlejších účinků než tablety," řekl v úterý docent Pavel Doležal z Farmaceutické fakulty v Hradci Králové, který je zároveň vedoucí laboratoře nových lékových forem.

Foto: BHC Most

United Energy Czech Open

Článek

Léková náplast zlepšuje kvalitu života pacienta, zejména svou snadnou a bezbolestnou aplikací. V České republice se zatím používá k léčbě chronické bolesti. "Používáme ji hlavně u onkologických pacientů, kde lék ve formě injekce pomáhá chvíli, ale léková náplast tlumí bolest až na tři dny," řekl lékař Eduard Hájek z onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice. 

Doplatek není velký

Onkologický pacient doplácí 50 až 70 Kč na pět náplastí, které vystačí na patnáct dní. Účinná látka se dostává přes membránu do vrchních vrstev kůže. Zde je přejímána drobnými krevními cévami, a tak se krevním řečištěm dostává až do mozku, kde působí a tlumí bolest. Po třech dnech od nalepení se účinná látka spotřebuje a náplast se vymění.

Lékové náplasti se používají i u žen po čtyřicítce, u nichž nahrazují nedostatek vlastního estrogenu. Stejně tak jsou vhodné pro lidi, kteří trpí cestovní nevolností v letedle nebo v autě. Náplast s účinnou látkou skopolamin se uvolňuje rovnoměrně během celé cesty a tlumí příznaky nevolnosti.

Funguje i jako mininarkóza

K dostání už jsou i lékové náplasti, které obsahují nitroglycerin a působí preventivně proti srdečním obtížím. Dokonce jsou i jako nalepovací mininarkóza, která dokáže znecitlivět určité místo na těle. Tato náplast je určena pro lidi, kteří mají strach z injekcí. Účinné jsou i lékové náplasti pro odvykání kouření a jako antikoncepce.

Eduard Hájek ale upozornil, že náplastí není možné podávat všechny léky. "Je to však velká hudba budoucnosti a škála, kdy lékovou náplast budeme moci používat místo klasických pilulek, bude během několika let podstatně větší," řekl. Ve vývoji jsou například náplasti k léčbě Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby, migrény nebo cukrovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám