Hlavní obsah

Nadváha téměř zdvojnásobuje riziko onemocnění rakovinou dělohy

Z obezity pramení mnoho zdravotních komplikací a často je i jejich příčinou. Nová studie k tomuto tvrzení přispívá. Vědci totiž zjistili, že nadváha téměř zdvojnásobuje riziko, že ženy onemocní rakovinou dělohy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky nejnovější studie ukázaly, že ženy, které měly celý život nadváhu, vykazovaly genetické rozdíly, jež zvýšily jejich hladiny testosteronu a inzulinu, což vedlo ke zvýšení rizika vzniku rakoviny dělohy.

U pacientek s nadváhou, tedy s Indexem tělesné hmotnosti (BMI) mezi 25 až 29,9, se riziko zvýšilo téměř o polovinu. U těch, které měly hodnotu indexu přes třicet a trpěly tak obezitou, riziko stouplo až o 88 %.

„Tato studie je zajímavým prvním krokem k tomu, jak by mohly být genetické analýzy použity k odhalení toho, jak přesně obezita způsobuje rakovinu a co lze udělat pro její řešení,“ říká vedoucí autorka studie Emma Hazelwoodová pro Daily Mail.

Jednoduchý vzorec, jak zjistit ideální obvod pasu

Zdraví

Souvislost mezi obezitou a rakovinou dělohy je dobře známá již z minulosti. „Toto je ale jedna z největších studií, která přesně zkoumala, proč tomu tak je na molekulární úrovni,“ vysvětluje Hazelwoodová.

Nadváha nebo obezita jsou ve Spojeném království druhou nejčastější příčinou rakoviny, jíž lze předcházet, přičemž se odhaduje, že více než jeden z 20 případů je jejím důsledkem.

Podle BMI je hodnota 18 až 25 považována za zdravou váhu, 25 až 30 značí nadváhu a hodnota nad 30 symbolizuje obezitu. Své BMI si můžete vypočítat pomocí kalkulačky na internetu nebo u specialistů na výživu.

Reklama

Související témata:

Související články

Proti obezitě pomáhá také pořádný spánek

Více spánku každou noc může usnadnit hubnutí. Tvrdí to studie zveřejněná v časopise JAMA Internal Medicine, podle níž účastníci testu, kteří spali každou noc...

Výběr článků

Načítám