Hlavní obsah

Nádor prostaty ohrožuje milion Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži po padesátce by se od příštího roku mohli nechat zdarma vyšetřit na rakovinu prostaty. Od ledna jim to začnou nabízet praktičtí lékaři a ambulantní urologové jako součást nového pilotního projektu pro včasný záchyt karcinomu prostaty. Cílit se bude na víc než 1,3 milionu mužů mezi 50 a 69 lety s perspektivou dožití dalších alespoň deseti let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bylo prokázáno, že screening využívající stanovení krevní hodnoty PSA u mužů v této věkové skupině snižuje riziko úmrtí na rakovinu prostaty,“ řekl Právu člen výboru České urologické společnosti Marek Babjuk.

Pokud se lidé rozhodnou zapojit, sníží tím riziko, že na tento typ rakoviny zemřou. Když se odhalí v počátku, dá se s nemocí ještě něco dělat. Realita posledních let však ukazuje, že více než pětina diagnostikovaných nádorů je ve vysokém stadiu.

„Včasná diagnóza nemoci v méně pokročilém stadiu představuje pro pacienta daleko lepší prognózu, má vyšší úspěšnost léčby a pro pacienta je méně zatěžující,“ stojí v metodice pro lékaře.

U rakoviny prostaty je stěžejní prevence. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Zdraví

Loni se v Česku začalo se včasným záchytem rakoviny plic u kuřáků, průběžná data ukázala, že třetina lidí vyšetření odmítá. Jedním z důvodů je podle pneumologů patrně domněnka, že by museli přestat kouřit. Podmínkou účasti v programu je ale pouze to, že se musí zapojit do programu pro odvykání.

Nic takového ale u prostaty není. Už první rok by se proto mohlo podle odhadů zapojit na 300 tisíc Čechů. „Bude ale jistě důležité v komunikační kampani mužům přínosy screeningu systematicky vysvětlovat,“ dodal Babjuk.

Ročně zemře 1500 mužů

Jak Právu potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, zvaní prvních pa­cientů je v plánu od 1. ledna. Ačkoli rakovina prostaty nejvíce ohrožuje muže mezi 50 a 69 lety, oslovit mohou lékaři i starší, pokud jsou v dobré zdravotní kondici a s výhledem na dožití dalších 10 až 15 let.

Právě nejrůznější chronická onemocnění a zdravotní problémy mohou být pro účast v programu překážkou, vyhodnotit to musí lékař a pacient musí s vyšetřením souhlasit. Pokud odmítne, zkusí ho lékař oslovit znovu za dva roky.

K zjištění karcinomu prostaty se používá test, který stanoví hladinu prostatického specifického antigenu. Je to protein, který se tvoří jen v prostatě a zjišťuje se z krve. Zvýšená hodnota upozorňuje na změnu v prostatě, ne vždy to ale musí znamenat nádor. Proto následují další odborná vyšetření. I tak jde o jednu z nejspolehlivějších metod.

Rakovinou prostaty onemocní ročně asi 8000 mužů, třikrát více než před 20 lety. V Česku žije víc než 70 tisíc lidí, kteří si tuto diagnózu vyslechli. Ročně na nádor prostaty umírá asi 1500 mužů.

Anketa

Chodíte pravidelně na vyšetření v rámci onkologické prevence?
Ano
61,7 %
Ne
38,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3718 čtenářů.

Prostatu musí léčit v cizině. Stojí to milion

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám