Hlavní obsah

Na opary zabírají léky, lasery, ale i hypnóza

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pusu posetou opary si nemusíte přivézt jen v létě od moře, ale také v zimě z hor, kde krásně svítilo sluníčko. V obou případech bývá příčina stejná - přemíra ultrafialových paprsků, které znamenají zátěž pro naši imunitu. Viry herpes simplex tak dostanou šanci se aktivovat a opar je na světě.

Foto: Jana Karasová
Článek

Viry se mohou přenášet i polibky nebo intimním stykem. Jaké to někdy může mít následky, to zjistil například Dennis Rodman, slavný americký basketbalista a kontroverzní osobnost. Lisa Beth Juddová z Atlanty, která se prý na jednu noc stala jeho mazlíčkem, se s ním později naopak vůbec nemazlila. Když jí po údajném styku s Dennisem naskočil na ústech opar, zažalovala ho rovnou o dva milióny dolarů. Rodman měl štěstí. Soud ho shledal nevinným. Juddová, která pracovala jako striptérka, vedla podle názoru soudce trochu neuspořádaný soukromý život.

Daleko běžnější však je, že sexuální styk vyvolává opary na genitáliích nebo v oblasti kolem nich (jde o virus herpes simplex 2) než v okolí úst (herpes simplex 1).

Šance pro virus

Přemíra slunce není jediným spouštěčem oparů, které se nám udělají na rtech nebo kolem úst. Vyvolává je také stres, únava a vyčerpání. Všimněte si někdy v televizi nebo na fotkách třeba toho, kolik špičkových sportovců trápí právě opary. Stejně tak je může spustit nachlazení, virózy, nebo náhlé změny teplot, u žen i menstruace. Vir, který je příčinou tohoto typu oparu, má 80 až 85 procent lidí v těle. Obvykle se projeví při oslabení organismu nebo při jeho přílišné zátěži.

Léky z přírody i z lékáren

Pokud se opary kolem úst neobjevují často a jsou malé, lze zkusit některý z přírodních preparátů, s protivirovými a antibakteriální účinky. Propolisovou tinkturu, výtažek z kořene lékořice nebo olej tea tree. Alergici by však měli brát v úvahu možnou alergickou reakci na některou z účinných látek.

Někteří odbornníci doporučují aminokyselinu lyzin, krém z meduňky lékařské a vitamín C spolu flavonoidy. Ale také třezalku, protože má protivirové účinky a příznivě působí na imunitní systém. Hojení pomáhá zinek, který zároveň povzbuzuje imunitu. Tu nakonec mírně podporuje i echinacea. 

Když se však výsev opakuje nebo je velký, je nutné vyhledat kožního lékaře. Účinky klasických léků jsou nejvyšší do tří dnů od vypuknutí obtíží. Pokud pomáhají jen na určitou dobu a nedokáží zabránit častému vracení oparů, je třeba se s lékařem poradit o některých dalších metodách. Třeba o prostředcích posilujících imunitu, kterými mohou být moderní preparáty, stejně jako zdánlivě banální otužování.

Ozařování laserem

Málo známou, ale docela zajímavou metodou je ozařování postižených míst terapeutickým laserem, jenž působí analgeticky a protizánětlivě. Laser nepomohá jen lidem s klasickými opary kolem úst, ale také pacientům s pásovými opary. Při léčbě laserem je ještě důležitější než u klasických léků, aby začala co nejdříve, v samotných počátcích oparu. "Čím dříve můžeme postižené místo ozářit, tím lepší bývají efekty této metody," zdůrazňuje docent Leoš Navrátil.

Někdy pomůže hypnóza

Pacientům, u kterých je spouštěčem stres nebo nesprávně prožívané emoce, může jejich potíže zlepšit psychoterapie, zejména však hypnóza. "S tou lze dosáhnout zajímavých, a někdy dokonce trvalých výsledků," říká pražský kožní specialista MUDr. Zdeněk Preclík, který ji k léčbě některých pacientů používá. "Roli určitě hraje sugestibilita, to znamená vnímavost pacientů na hypnózu."

Někteří lidé jsou při léčbě oparů netrpěliví. Vystřídají několik prostředků rychle za sebou. Obvykle si neuvědomují, že tím minimálně zvyšují riziko kožní alergie.

Imunitu podporuje správná strava

K dobré kondici organismu a podpoře imunity může přispět i pestrá a vyvážená strava. Tedy dostatek kvalitních bílkovin z lehkých bílých mas (rybí, kuřecí, krůtí), ale také vitamín C (hodně ho obsahují citrusy a kyselé zelí), vitamín A pro lepší hojení (ryby, máslo, žloutky, vnitřnosti), betakarotén a další antioxidační látky (špenát, mrkev apod.).

Vitamíny skupiny B, které jsou v celé řadě potravin, brání šíření viru i jeho opakovaným projevům. Hodně důležitého vitamínu B 12 a dalších béček obsahují pivovarské kvasnice, tedy pangamin (v akutním stádiu oparu si lze koupit v lékárně i B-komplex).

Jak předcházet oparům

Je vhodné se vyvarovat:

Je vhodné se vyvarovat: přílišné únavě a vyčerpání,

Je vhodné se vyvarovat: přílišné únavě a vyčerpání, stresu,

Je vhodné se vyvarovat: přílišné únavě a vyčerpání, stresu, přehnanému slunění,

Je vhodné se vyvarovat: přílišné únavě a vyčerpání, stresu, přehnanému slunění, nejrůznějším virózám a infekcím,

Je vhodné se vyvarovat: přílišné únavě a vyčerpání, stresu, přehnanému slunění, nejrůznějším virózám a infekcím, náhlým změnám teplot.

Česnek s cibulí mohou být prospěšné zejména díky svým antivirovým vlastnostem. Zakysané mléčné výrobky podporují správnou střevní mikroflóru a nepřímo i naši imunitu. Vyhnout bychom se měli kávě, ořechům, výrobkům z bílého pečiva a čokoládě. Lidé s dědičnými dispozicemi pro vznik alergie, která komplikuje správnou imunitní reakci na viry, by navíc neměli jíst prakticky žádné sladkosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám