Hlavní obsah

Na křečové žíly zabírá i obyčejná chůze

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křečovými žilami (varixy) je v Evropě postiženo 40 procent žen a 20 procent mužů. Nejsou to ale jen důvody estetické, které je nakonec přivedou k lékaři. Žilní nedostatečnost znamená časté zdravotní problémy.

Článek

Varixy postihují zejména dolní končetiny. To je zvláště pro ženy velmi stresující, protože ukazovat nohy a nosit sukně je pro ně skoro nemožné. Potíže přivádějí pacienty do ordinace lékaře. Nutnost léčení vyžaduje ale asi jedna třetina pacientů, v ostatních případech se jedná spíše o problém estetický.

Příčiny vzniku onemocnění

Významnou roli hraje dědičnost. Méněcennost žilní stěny je vrozená, a proto také méně odolává tlaku krve. Postupem času dochází ke ztrátě její pružnosti, k jejímu oslabení a rozšíření žilního průsvitu. Obezita - výzkumné studie prokázaly, že se varixy a žilní nedostatečnost vyskytují o 30 až 40 procent více u obézních pacientů.

U žen se proti mužům vyskytují asi v poměru 2:1. Způsobují to zřejmě hormony. Nejzávažnější rizikový faktor je těhotenství. V graviditě se projeví nejen vlivy hormonální, ale i tlak zvětšené dělohy na pánevní žíly, který se přenáší i do žil dolních končetin. Význam mají i hormonální změny v období přechodu a užívání hormonální antikoncepce.

Souvisí také s životním stylem. Nevhodné je dlouhodobé stání nebo sezení, málo pohybu, kouření nebo nedostatek vlákniny ve stravě, který způsobuje zácpu.

Kmenové varixy a metličky

"Nejčastěji se označují jako křečové žíly tzv. kmenové varixy, postihující hlavní končetinové žíly. Jsou velmi dobře viditelné, mají podobu provazců a uzlů, které vystupují na povrch.

Jiným typem jsou varixy vyskytující se nejčastěji na vnitřní straně kotníku. Pod kůží prosvítají nafialovělé metličky nebo pavoučci. Tento typ má ale většinou jen kosmetický význam," uvádí MUDr. Martina Nováková z angiologické poradny interní kliniky FN Motol.

Chronická žilní nedostatečnost

Pacienti s křečovými žilami trpí také často chronickou žilní nedostatečností. Jde o různé příznaky a obtíže, např. bolest, pocit napětí v nohou, pálení, brnění, mravenčení, pocit těžkých nohou, křeče a otoky. Typický je také sezónní charakter potíží, které přicházejí zejména v letním období. U žen se maximum potíží objeví v době před menstruací.

"V pokročilých stadiích už jsou patrné i kožní změny -zvýšená pigmentace, suchá, šupinatá kůže, případně ekzém či bércový vřed. Jejich příčinou je zvýšený tlak v žilním řečišti při porušení funkce žilních chlopní. Tlak se přenáší až na úroveň kožních kapilár a zde začíná řada procesů vedoucích k nedostatečnému okysličování a výživě tkáně," uvádí MUDr. Martina Nováková.

Léčení je obvykle chirurgické

Chirurgické řešení varixů je nejčastější. Nevýhodou ale je, že potíže se často vracejí. Dokonce až u 50 procent pacientů se znovu objevují. Bývá to tak do 10 let po zákroku. Další možností je skleroterapie. Do žíly vstříkne lékař sklerotizující látku a ta způsobí její uzávěr. K zákroku jsou ale vhodné spíše varixy menšího rozsahu.

Důležitou roli hraje dnes poněkud opomíjená kompresívní léčba. To je nošení elastických zdravotních punčoch, které zlepšují tlak v postižených končetinách. Stupeň komprese ale musí předepsat lékař podle vyšetření.

Léky sice neovlivní již vyvinuté křečové žíly, ale zmírní potíže pacienta s chronickou žilní nedostatečností a hrají významnou úlohu v prevenci. Mají protizánětlivý účinek, zlepšují průtok krve, zvyšují pevnost a pružnost žilní stěny, odstraňují otok a bolest.

Z přírodních látek se osvědčil například extrakt z ginkgo biloby (jinanu dvoulaločnatého), koňského kaštanu, borůvek. Obsahují totiž vysoce účinné látky, jako je třeba diosmin, aescin a nejdůležitější z nich - hesperidin. Jejich účinek se ještě zvyšuje v kombinaci s vitamínem C a bioflavonoidy.

Prevence je důležitá

Zlepšení situace můžeme docílit nejen změnou životního stylu a odstraněním škodlivých návyků, ale i pravidelným užíváním vhodných doplňků stravy. V praxi jde o redukci tělesné hmotnosti, nekouření, dostatek pohybu, omezení dlouhého stání či sezení, úpravu jídelníčku a zařazení dostatku vlákniny atd.

Kdy je nezbytné navštívit lékaře:

  • Jestliže je okolí varixů zarudlé.
  • Když máme potíže s chůzí.
  • Pokud kůže na nohou mění barvu, loupe se.
  • V případě, že se nad křečovou žilou objevil otevřený vřídek.
  • Když nám otékají kotníky.

Pro prevenci křečových žil je nejdůležitější pohyb. Mezi vhodné sporty patří plavání, cyklistika a turistika. Naopak běh, aerobik nebo posilování lékaři lidem se sklony k tvorbě varixů nedoporučují, protože při něm dochází k otřesům. Nemocným žilám nedělá dobře ani sauna.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři radí nekřížit nohy

Lidé, kteří pracují v kancelářích a jsou nuceni delší dobu sedět u stolu, by měli dbát na správné držení svého těla. Doporučili to němečtí lékaři, kteří...

Křečové žíly jsou i z nedostatku pohybu

Křečové žíly (varixy) mohou být i důsledek dlouhodobého vysedávání u počítačů. "Lidé se za každou cenu snaží splnit své pracovní úkoly, a tak zapomínají...

Výběr článků

Načítám