Hlavní obsah

Křečové žíly jsou i z nedostatku pohybu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Křečové žíly (varixy) mohou být i důsledek dlouhodobého vysedávání u počítačů. "Lidé se za každou cenu snaží splnit své pracovní úkoly, a tak zapomínají na pohyb, sport či zdravý jídelníček. Tím se jim snižuje odtok krve z dolních končetin, což může mít za následek trombózu, tedy krevní sraženinu," řekl doktor Miroslav Chochola z I. Lékařské fakulty UK v Praze, který se léčbou žil zabývá.

Článek

Sraženina se může utrhnout a způsobit plicní embólii. Ta většinou končí smrtí. "Varixy dolních končetin mohou být dlouhou dobu jen kosmetickým problémem, často s nenápadnými projevy, jako je zvýšený pocit tíhy v dolních končetinách, únava, někdy noční křeče," vysvětlil lékař.

Doplnil, že už v té době ale žíla nefunguje tak, jak má. To pak vede ke vzniku otoků, barevných změn, kožním zánětům až vzniku bércového vředu. "Čas pro návštěvu lékaře je tedy ihned, jak se varixy na dolních končetinách objeví. Včasná diagnostika a léčba může předcházet rozvoji pozdních stádií žilní nedostatečnosti," uvedl Chochola.

Podpatky nevadí

Křečové žíly netrápí ale jen ženy, i muži mají tento problém. Ženy však jsou postiženy častěji. Za jejich potíže ovšem podle lékařů nemohou vysoké podpatky, jak si mnozí myslí. Pokud se totiž takové lodičky nosí rozumně, obava z křečových žil není na místě.

"Na vině většinou bývá genetika, hormonální faktory, nadváha, ale také těhotenství, kdy tlak plodu v pánvi působí negativně na žíly v dolních končetinách," vysvětlil lékař. Dodal, že velkou skupinou pacientů jsou i lidé, kteří mají od dětství ploché nohy.

Žilám prospívá především dostatek pohybu, jízda na kole, plavání, zdravý jídelníček, udržení rozumné váhy, odstranění těsného oblečení, omezení zvedání těžkých břemen, ale i podložení nohou při sledování televize.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trápí vás křečové žíly?

Anketa

Trápí vás křečové žíly?
Ano
87,3 %
Ne
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 808 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři radí nekřížit nohy

Lidé, kteří pracují v kancelářích a jsou nuceni delší dobu sedět u stolu, by měli dbát na správné držení svého těla. Doporučili to němečtí lékaři, kteří...

Výběr článků

Načítám