Hlavní obsah

Mužská menopauza neexistuje, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský odborný časopis Drugs and Therapeutics Bulletin otiskl nový vědecký článek o mužské menopauze, v němž autoři varují před užíváním konceptu menopauzy v případě mužů. Podle autorů textu totiž žádná „mužská menopauza“ neexistuje a masová léčba symptomů, jako je snížené libido, deprese a úbytek sil, podáváním umělého testosteronu, může být nebezpečná.

Foto: Profimedia.cz

Mužská menopauza je zřejmě mýtus, tvrdí vědci

Článek

Některé předchozí studie přitom uváděly, že u mužů dochází k úbytku testosteronu a že kolem šedesátého roku věku může dojít ke snížení hladiny tohoto hormonu a vzniku depresivních onemocnění, sníženého libida a úbytku sil.

Jenže podle nové studie hladina hormonu klesá jen mírně a osm z deseti šedesátníků má hladinu testosteronu v krvi v normě. A také navíc snížená hladina testosteronu nemusí být provázena zmíněnými symptomy a naopak muži se sníženým libidem, depresemi a nedostatkem sil nemusejí mít nízkou hladinu testosteronu.

„Lékaři by neměli nabízet léčbu testosteronem bez explicitní diskuze o rizicích a výhodách této léčby. Není důvod podávat testosteron u starších mužů bez symptomů nebo u mužů bez snížené hladiny testosteronu,“ varovali autoři článku.

Podávání umělého testosteronu může mít řadu nežádoucích vedlejších účinků jako zvýšení rizika rakoviny prostaty, rozvoj prsních žláz, podpora srdečních chorob, zhoršení epilepsie a problémy se spánkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám