Hlavní obsah

Mozek je schopen registrovat podstatné signály i během spánku

I ve chvíli, kdy spíme, není náš mozek zcela nečinný. Jak vyplynulo z nejnovější vědecké studie zveřejněné v odborném časopise Nature Human Development, mozek je schopen registrovat podstatné signály i během nočního odpočinku.

Foto: Profimedia.cz

Mozek je během spánku aktivní, učit se během této doby ale nelze.

Článek

Během spánku zůstává mozek stále „na příjmu”, ale vytvoří bariéru proti zvukům v pozadí, které ho nezajímají, informace filtruje a přikládá význam jen těm, které jsou významné.

„Spící osoby se dostávají do režimu jakéhosi stand by módu, v němž registrují významné signály, ale udržují rovnováhu mezi nezbytností spánku za účelem posílení paměti a schopností v případě nezbytnosti okamžitě se probudit,” zdůrazňují vědci z École normale supérieure (ENS) v Paříži.

Přesto se ale nelze během spánku učit. Podle vědců jsme sice během spánku schopni zachytit signál, ale už ho nejsme schopni pochopit.

Jak probíhal výzkum

V rámci studie vědci simulovali typickou situaci z reálného života, scénář nazvaný coctail party. Jedinci se nacházejí v přeplněné místnosti, kde je mnoho lidí, kteří mluví jeden přes druhého. Stejně jako na nějaké oslavě přitom jedinci neslyší všechny konverzace ve svém okolí. Mozek se soustředí vždy jen na tu, kterou vedou s člověkem stojícím před nimi.

Při experimentu se vědci snažili vytvořit tytéž podmínky tak, že pokusným spáčům zároveň přehrávali smysluplné úryvky z filmů, zprávy nebo vyprávění, a zároveň nesmyslné věty složené z vymyšlených slov znějících podobně jako jazyk dobrovolníků, v tomto případě Francouzů.

Vědci tak mohli pozorovat, že se pokusné osoby během spánku dokázaly soustředit na signály mající smysl s téměř takovou intenzitou jako za bdělého stavu. Na základě hlubší analýzy mohli vědci rozlišit různé úrovně pozornosti ve dvou hlavních fázích spánku.

Ve fázi hlubokého spánku REM nevykazovaly pokusné osoby téměř žádnou schopnost odlišit zajímavý stimul od jiných. Naopak za fáze lehkého spánku, která tvoří hlavní dobu spánku, byl zajímavý signál mimořádně registrován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám