Hlavní obsah

Moskytí proteiny ničí malárii

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Další možná zbraň proti jedné z nejvražednějších nemocí, malárii, je na dohled. Vědci zjistili, že prvoky rodu plasmodium, jež nemoc způsobuje, mohou zabít bílkoviny jeho moskytích mezihostitelů.

Foto: Barbora Janečková

Čeští podnikatelé se členy Obchodní a hospodářské komory v Antverpách.

Článek

"Imunitní systém moskytů je velmi účinný," řekl Fotis Kafatos, ředitel Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) v Německu. "Nabízí velmi reálné cesty k boji s nemocí už v těle hmyzu, daleko dřív, než se parazit dostane na člověka."

Ve dvou samostatných výzkumech identifikovali vědci dva páry moskytích proteinů s klíčovými účinky na parazita. Zatímco dvojice CTL4 a CTLMA2 působí v hmyzím organismu jako ochrana parazita, proteiny TEP1 a LRIM by byly schopny ho zabít, jejich působení je však za normálních okolností omezováno. Při pokusném vyloučení vlivu prvního páru proteinů zahynulo v těle moskytů 97 procent malárii působících parazitů a při optimalizaci působení druhé dvojice vyzněly pokusy podobně.

Plasmodium prodělává jednu z fází svého vývoje v organismu komárů rodu Anopheles. S nakaženou krví moskytí samička nasaje zárodky parazita, jež se pak dál vyvíjejí v jejím střevě. Po třech týdnech plasmodium dospěje do dalšího stadia a přesune se do sacího ústrojí komára. Ten pak parazita předá další oběti, jejíž krve se napije. Jestliže se plasmodium nedostane z komára do krve oběti, životní cyklus je přerušen a parazit hyne.

Stačí tedy "jen" najít genetický kód, jak přimět nalezené moskytí proteiny, aby působily proti parazitovi, a takto modifikovaným hmyzem infikovat přírodní populace. Ideální scénář vrcholí stavem, kdy plasmodium už nenajde vhodného mezihostitele a malárie se definitivně ztratí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci už vědí, jak na malárii

Objev struktury proteinu, který způsobuje odolnost přenašeče malárie na většinu léků, umožní účinnou léčbu této dosud neléčitelné tropické nemoci. Tvrdí...

Výběr článků

Načítám