Hlavní obsah

Vědci už vědí, jak na malárii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EDINBURGH

Objev struktury proteinu, který způsobuje odolnost přenašeče malárie na většinu léků, umožní účinnou léčbu této dosud neléčitelné tropické nemoci. Tvrdí to vědci z univerzity ve skotském Edinburghu a biotechnologického institutu v thajském Bangkoku v článku, publikovaném v časopise Nature.

Článek

Malárie každý rok zabíjí přes milion lidí a další téměř dva miliony se nakazí jedním ze čtyř jejích typů. Všechny způsobuje prvok plasmodium a jsou přenášeny komáry. V dopadu na zdraví lidstva se malárie řadí na druhé místo hned po tuberkulóze.

Nemoc se v poslední době v důsledku adaptace plasmodia i komárů na léky nebezpečně šíří - vyskytuje se již v 90 především subtropických zemích a postihuje desetinu světové populace. "Nyní se znalostí proteinu DHFR již můžeme navrhnout takové protilátky, které budou působit i na adaptované kmeny malárie," uvedl v Nature Malcolm Walkinshaw, který vedl tým Institutu molekulární biologie univerzity ve skotském Edinburghu.

Protein DHFR, pro parazita životně důležitý, je schopný mutovat tak, aby na něj nepůsobil pyrimethamin, hlavní složka antimalarik. Změnou ve struktuře proteinu se tak ovlivní schopnost plasmodia přežít. "Kolegové studovali DHFR již dlouho, ale teprve nám se podařilo rozluštit jeho strukturu," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám