Hlavní obsah

Mléčná bílkovina podporuje obnovu a tvrdost kostí

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Novozélandští vědci si všimli, že mléčná bílkovina nazývaná laktoferin nejen velmi významně podporuje růst kostí, ale zrychluje také jejich obnovu a tvrdost. Pokud by lékaři a farmaceuti dokázali připravovat preparáty obsahující tuto bílkovinu, mohli by pomoci miliónům osob na celém světě trpících osteoporózou, tedy řídnutím kostí.

Foto: Anna Čelouchová

Spící pan král s rodinou ve sklepení zámku.

Článek

Laktoferin je odpovědný za zrychlený růst, obnovu a tvrdost všech kostí lidské kostry a je doslova urychlovačem růstu kostí, neboť pod jeho vlivem tyto tvrdé součásti opory lidského těla rostou mnohem rychleji než obvykle.

Podle profesorky Jill Cornishové z Aucklandské společnosti zkoumající osteoporózu není laktoferin žádným velkým objevem, neboť je známý už dávno, ale nikdo zatím netušil, že má takový vliv na růst a obnovu kostí. Laboratorní testy prokázaly, že laktoferin zvyšuje rychlost růstu kostí čtyřikrát, ale navíc zvyšuje jejich odolnost proti zlomení.

"Laktoferin nejen ovlivňuje zárodečné kostní buňky, ale také zpomaluje funkci kostních buněk zprostředkovávajících zpětné vstřebávání kostní hmoty, takže se účinek laktoferinu násobí," vysvětlila Jill Cornishová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám