Hlavní obsah

Jen desetina žen trpících osteoporózou se léčí

Právo, Václav Pergl
PRAHA

V České republice trpí osteoporózou přibližně 420 000 žen, ale jen 30 000 z nich se dlouhodobě léčí. Právu to řekl vedoucí lékař osteocentra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Jan Štěpán.

Foto: Archiv Slováckého divadla

Autorka slovenského bestselleru Daniela Kapitáňová přišla do zákulisí pozdravit slovácké herce. Na snímku se Zdeňkem Trčálkem.

Článek

"Léčba je drahá a řada přípravků, které brání preventivně řídnutí kostí, platí pojišťovny jen při léčbě," vysvětlil profesor.

Podle některých odhadů v České republice každá třetí žena starší 55 let trpí osteoporózou. Jde o takové prořídnutí kostí, že i při malém úrazu hrozí riziko zlomenin. Kostní hmota ubývá a před jejím úbytkem ji chrání například ženské hormony. Při jejich nedostatku, což je asi u třetiny žen po přechodu, dojde k urychlenému úbytku kostní hmoty.

Hormonální léčba má ale svá rizika vzhledem k možnému většímu výskytu rakoviny prsu. I zde je to však přísně individuální a léčbu dostávají jen ti, u nichž jiná léčba selhala.

Osteoporóza většinou nebolí a poprvé se projeví až zlomeninou. Nejzávažnější je zlomenina krčku stehenní kosti, kterou ročně trpí 18 000 žen, a zlomenina obratle, která postihne 20 000 žen.

Na některou z komplikací umírá do jednoho roku každý pátý pacient. Polovina lidí, která přežije operaci, je trvale neschopná samostatného pohybu a je odkázána na berle nebo pomoc ostatních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám