Hlavní obsah

Odborníci: Osteoporóze může zabránit jen zdravý životní styl

PRAHA

Před osteoporózou, která může vyústit až ve zlomeninu krčku stehenního, neuchrání člověka, když bude dokola jíst jogurty a pít mléko, aby měl dostatek vápníku. Tvrdí to Robert Žižka ze společnosti Prameny zdraví. Podle něj ke stejnému závěru dospěla i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Michal Solařík
Článek

"Osteoporóza není nemocí z nedostatku vápníku, ale je to nemoc nezdravého životního stylu, charakterizovaného nadbytkem živočišných bílkovin, tedy masa, mléka, mléčných výrobků a vajec, nadbytkem soli a nedostatkem pohybu," řekl dnes novinářům Žižka.

Předseda Fóra zdravé výživy Rudolf Poledne z Institutu klinické a experimentální medicíny ČTK potvrdil, že přemíra vápníku skutečně nechrání před osteoporózou. "Lidem by stačila polovina doporučené dávky," podotkl. Problémem však jsou podle něj extrémní diety zcela bez mléka a mléčných výrobků.

"Nikdo neví, jak vypadají tito lidé ve stáří," poznamenal. Žižka uvedl, že v zemích s vysokým příjmem vápníku, jako USA, je i nejvíce zlomenin krčku, Česko je uprostřed žebříčku, podobně jako Velká Británie. Příčinou častých zlomenin i při vysokém příjmu vápníku je podle něj takzvaný vápníkový paradox. "Vápník se z kostí vyplavuje, tento efekt násobí sůl," řekl.

Mléko nejlépe odstředěné či sójové

WHO proto omezila doporučené dávky vápníku v zemích, kde je vysoký výskyt zlomenin krčku, na 400 až 500 miligramů, tedy přibližně na polovinu dosavadních doporučení. Před řídnutím kostí neuchrání ani pilulky s obsahem vápníku, jedinou možností podle Žižky je změna životního stylu. Klasické mléko by mělo zůstat součástí jídelníčku, ale jen nízkotučné či odstředěné. Dobré je mléko sójové.

Naopak by v potravě mělo ubýt soli. Člověk by si měl dopřát i dostatek pohybu. "Prevence by měla začít už v dětství. Vhodné je zařazovat do jídelníčku zdroje vápníku z rostlinné říše, jako je mleté sezamové semínko nebo mák," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám