Hlavní obsah

Mladý myslivec si při práci v lese poranil páteř, nejvíc mu schází výlety do přírody

Aktualizováno

Dnes jednatřicetiletý Martin před třemi lety utrpěl při práci v lese, ne vlastní vinou, úraz páteře a zůstal nehybný od krku dolů. Jako bojovník ale nic nevzdal a díky obrovskému úsilí se mu podařilo rozhýbat většinu horní části těla, včetně rukou, až na prsty, které zůstaly nepohyblivé. Zvládne ale ovládat alespoň elektrický vozík. Jako milovníkovi přírody mu ale ze všeho nejvíce chybí výlety do přírody a pak i kontakty s kamarády, protože na něj začíná doléhat osamělost.

Foto: archív Martina Jansy

Martin se svým synem

Článek

Vždy byl velmi živý a aktivní kluk, který kromě sportu miloval ze všeho nejvíc přírodu. Většinu volného času tak trávil výlety po krásách naší země a časem i začal pracoval v lese a dal se na myslivost. Svou práci i koníček skutečně miloval.

Před třemi lety se mu ale obrátil život naruby. Ne vlastní vinou utrpěl při práci v lese těžký úraz, kdy zůstal nehybný od krku dolů a měl i velké problémy s dýcháním, a proto byl odkázán na ventilátor. Lékaři ho tehdy připravovali i na variantu, že zůstane navždy odkázán na dýchací přístroj.

To se naštěstí nestalo a díky dvěma rokům intenzivní rehabilitace a také obrovské touze po samostatnosti se mu podařilo rozhýbat většinu horní části těla, včetně rukou, jen prsty mu zůstaly nepohyblivé. Dnes i díky tomu zvládne ovládat elektrický vozík, který mu pomáhá v pohybu po okolí bydliště.

Foto: archív Martina Jansy

Martin při práci v lese před úrazem

„Život mi změnila chvilka nepozornosti kolegy, který seděl v traktoru, jenž táhnul větvovač, stroj, který uchopí strom a při tahu ho odvětví. Tehdy vzal větší strom, který mu nešel větvovačem protáhnout, a tak jsem mu ho šel pomoci ořezat. Když jsem byl u špičky stromu, kolega začal se stromem táhnout, ten se mu ale seknul a stroj se i se stromem převrátil, přičemž já už jsem nestihl utéct. Kdyby tehdy chvilku počkal, vše mohlo být jinak,“ řekl o svém úrazu Martin.

Soňa Jonášová: Většina lidí zná značky velkých firem, ale nerozezná stromy v lese

Styl

Přes svá omezení se dnes Martin snaží být co možná nejvíce samostatný a žít kvalitní život i se svým hendikepem.

Foto: archív Martina J.

Martin je vděčný za každý výlet do přírody, který může podniknout

Proto si i moc přeje, aby mohl sám nezávisle na druhých dojíždět na rehabilitace, k lékařům, ale i za svým synem či kamarády. K tomu by ale potřeboval speciálně upravený automobil, který by měl na volantu upevněný tzv. trojzubec, do kterého by mohl kvůli chybějící pohyblivosti prstů vložit levou ruku a otáčet tak volantem. Auto navíc musí být s automatickou převodovkou a pod volantem mít speciální páčku, která nahradí brzdu a plyn, na které sám nemůže šlapat.

Úřad práce mu na auto přispěje maximálně 200 000 Kč, on sám musí doplatit 700 000 Kč, což je pro něj nad jeho finanční možnosti. Všechny jeho úspory se rozplynuly v prvních měsících léčby.

Rozhodl se proto požádat o pomoc s doplacením částky přes platformu Znesnáze21. K větší samostatnosti a výletům do přírody se synem tak můžete pomoci bývalému myslivci Martinovi i vy.

Foto: archív Martina J.

Díky Centru Paraple si Martin mohl vyzkoušet různé sporty, kterým by se mohl v budoucnu i se svým hendikepem věnovat

„Nikdy jsem nikoho o nic nežádal, není to pro mě snadné tedy ani nyní. Ale začíná mě dohánět osamělost. Chybí mi častější kontakt se synem, s přáteli, ale i příroda jako taková a rád bych se posunul dál. Proto budu skutečně vděčný všem, kteří pomohou,“ dodal pro Novinky Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám