Hlavní obsah

Místo šití se v plastické chirurgii začíná používat lepidlo

Novinky, zun

Používat při plastických operacích lepidlo místo klasického šití, to zní neuvěřitelně. Ale je to tak. Plastičtí chirurgové mohou využívat tkáňové lepidlo složené z přírodní směsi proteinů, které dokáže lidskou tkáň slepit podobně jako klasické lepidlo papír.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Výhodou jednoznačně je, že použití tkáňového lepidla zjednodušuje operace a zároveň výrazně urychluje pooperační hojení. Omezuje se tím také tvorba otoků a modřin. Tkáňové lepidlo, jehož velkou výhodou je mj. i rychlá regenerace tkáně, se používá nejen v plastické, ale také v rekonstrukční a popáleninové chirurgii či v neurochirurgii.

V plastické chirurgii je používání tkáňového lepidla novinkou. Ačkoli ho nelze považovat za kompletní náhradu za šití, lékaři jej používají např. u spojování spodních vrstev obličeje. Právě u faceliftingu nebo při operaci břišní stěny (abdominoplastika) jej využívají lékaři kliniky Perfect Clinic.

„Díky tkáňovému lepidlu jsme u faceliftingu a operace břišní dutiny zaznamenali výborné výsledky. Dokonce odpadlo i použití redonových drénů, které pomáhají odvést z těla přebytky krve a tkáňové tekutiny a jež vkládáme během operace do dutin, v nichž hrozí riziko hromadění těchto tekutin,“ vysvětluje vedoucí lékař kliniky Roman Kufa. Dodal, že dosud plastičtí chirurgové nedokázali navzdory preciznímu provedení operace ve všech případech zcela zabránit pooperačnímu úniku krve, který má za následek vznik modřin a otoků.

Tkáňové lepidlo je složeno z proteinových složek trombinu a fibrinogenu. Tyto látky pomáhají urychlit krevní koagulaci neboli srážení krve. Lepidlo je ve formě spreje, což zjednodušuje jeho aplikaci. Chirurg jej nastříká na odpreparovanou tkáň, kterou přiloží ke spodině. Během několika minut lepidlo zasychá. Podle lékařů je vhodné pro každého pacienta bez rozdílu.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se z plastik stane posedlost

Být krásný, svěží a sexy je doslova kultem a posedlostí dnešní doby. A lidé jsou kvůli tomu často ochotni podstoupit téměř cokoli. Jen ve Spojených státech se...

Výběr článků

Načítám