Hlavní obsah

Češi utratí za plastické operace přes dvě miliardy ročně

Novinky, das

Za zákroky plastických chirurgů zaplatí v Česku muži a ženy přes dvě miliardy korun ročně. Obvykle je k tomu vede nespokojenost se svým vlastním tělem. Mezi nejčastěji podstupované zákroky patří plastika prsou a liposukce.

Foto: Petr Horník, Právo

Mezi nejčastěji podstupované zákroky patří plastika prsou a liposukce.

Článek

„Zákroky zvětšující poprsí jen na naší klinice podstupuje kolem tisíce pacientek ročně. Metoda vložení a umístění implantátu závisí na anatomických dispozicích a na doporučení plastického chirurga," vysvětluje MUDr. Miroslav Krejča, plastický chirurg Kliniky GHC Praha.

Roste zájem i o zmenšování prsou

V posledních letech se také zvyšuje zájem o zmenšování prsou. Důvodem pro zmenšení bývají zdravotní potíže, nejčastěji jsou to bolesti zad, omezení při sportu a jiných aktivitách. Další aspekt je estetický - nadměrně obdařené ženy chtějí tímto způsobem změnit svůj vzhled a někdy i šatník.

„Existuje řada různých operačních postupů, jak zmenšit prsa. Liší se způsobem redukce zbytnělé tkáně prsu a technikou posunu dvorce, který je u velkých prsů uložen nízko na prsu. Zákrok trvá asi tři hodiny. Pro mladší pacientky existuje i chirurgický postup zachovávající možnost kojení,“ dodává Krejča.

Ke změnám tvaru prsou dochází nejčastěji po porodu a kojení, ale také při větší redukci váhy či s postupem věku. Pro ženy, které chtějí prsa vytvarovat, je řešením mammaplastika, neboli modelace prsou.

Principem zákroku je zlepšení tvaru povislých ňader odstraněním přebytečné kůže, vyzvednutím dvorce i bradavky, umístěním a přišitím nově tvarovaného prsu do žádoucího místa na stěně hrudní.

Tvarování postavy pomocí liposukce

Stále více Čechů své nedokonalosti těla řeší i pomocí liposukce. Ultrazvukovou liposukci lze použít na lokality, jako jsou paže, podbradek, podpaží (při léčbě nadměrného pocení), trup, břicho, hýždě, boky, stehna, kolena, lýtka, kotníky.

"Tukové buňky se při odsátí pomocí ultrazvukové liposukce jen minimálně poškodí. Až ze 70-80% jsou životaschopné. Proto jej lze okamžitě použít pro modelaci či zvětšení jiné části těla," dodává  MUDr. Libor Kment z kliniky Esthé.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Když se z plastik stane posedlost

Být krásný, svěží a sexy je doslova kultem a posedlostí dnešní doby. A lidé jsou kvůli tomu často ochotni podstoupit téměř cokoli. Jen ve Spojených státech se...

Výběr článků

Načítám