Hlavní obsah

Místní anestetikum může pomoci při léčbě migrény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S migrénou se potýká každý desátý Čech. Přestože si moderní medicína dokáže poradit s celou řadou potíží, u mnohých nemocných s migrénou léčba nezabírá a intenzivní bolesti hlavy u nich přetrvávají i několik dní. Vědci se proto snaží nalézt nové možnosti léčby - jednou z novinek je podání infuze lidokainu (lokálního anestetika) spolu s další léčbou.

Foto: Profimedia.cz

S migrénou se potýká každý desátý Čech.

Článek

Za migrénu je považována ostrá, pulzující bolest střední nebo těžké intenzity, která trvá čtyři až 72 hodin a kterou obvykle provází i nevolnost, zvracení či další nepříjemné potíže.

Přestože jsou na léčbu migrény dostupné nejrůznější léky, u některých jedinců tato léčba nezabírá a vysilující bolesti hlavy u nich i nadále přetrvávají.

Vědci z University of Philadelphia se proto rozhodli vyzkoušet infuze lidokainu (lokální anestetikum), které již dříve byly podávány u několika lidí, u kterých již žádná léčba nefungovala, i jako doplňující léčbu u lidí, kteří kvůli obrovským bolestem hlavy často končí v nemocnici.

Většinu života ji sužují velké bolesti hlavy, záchvaty u ní spouští stres

Zdraví

Z jejich zjištění vyplynulo, že infuze v kombinaci s další léčbou u těchto lidí přinesly významnou úlevu od bolesti hlavy a zároveň u nich došlo k poklesu počtu dní s migrénou.

Podle vědců tato studie poskytuje racionální základ pro další výzkum, který by měl následovat.

Migréna ji pravidelně doslova paralyzuje, o pouhé bolesti hlavy nemůže být řeč

Zdraví

Studie byla zveřejněna v časopise Regional Anesthesia & Pain Medicine.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám