Hlavní obsah

Migréna není obyčejná bolest hlavy

Novinky, Eva Dvořáková

Migrénou trpí 10-12 % populace, z toho 20 % žen a pouze 7 % mužů. Někdo má to štěstí, že ji nikdy nezažije, ale jsou i tací, kteří migrénou trpí celý život. Zpravidla se ale objevuje před třicátým rokem věku, neléčená forma může trvat i 72 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Migréna trápí hlavně ženy.

Článek

„Migréna je zážitek na celý život,” říká jednapadesátiletá Bára z Prahy. „Zažila jsem ji jednou, a to zhruba před deseti lety. Hlava mě začala pobolívat v pátek odpoledne v době, kdy už jsem šla domů z práce. Večer už jsem to nevydržela a musela jsem si jít lehnout, ale nespala jsem. Bylo mi na zvracení, bolelo mě koukat se do strany nebo jakkoliv otáčet hlavu, měla jsem vysoké teploty.”

V sobotu večer vezl manžel Báru do nemocnice, s podezřením na zánět mozkových blan. „Po vyšetření a konstatování, že je to 'jen' migréna, mi píchli injekci a poslali nás domů. Nic nepomohlo, a tak v neděli následoval další výlet na pohotovost. Tam jsem dostala další injekci a k večeru se vše začalo zlepšovat. Ještě týden jsem ale zůstala doma. Byla jsem strašně vyčerpaná. I dnes, když mě pobolívá hlava, mám strach, aby to nebyla zase migréna.”

Migréna o sobě dává dopředu vědět

Ještě než se objeví, většinou o sobě dává dopředu vědět. Několik hodin až dnů před záchvatem se mohou objevit poruchy nálady, nechutenství, problémy s koncentrací a podráždění. Patnáct procent nemocných dokonce mluví i o tzv. auře, kdy u nich dochází ke světelným zábleskům, brnění, částečnému ochrnutí jedné poloviny těla nebo poruchám řeči. Jde samozřejmě jen o krátkodobé jevy, které většinou vymizí do jedné hodiny. A právě takové stavy má i třiadvacetiletá studentka Tereza z Prahy.

„Vždy před začátkem bolesti hlavy se mi v pravém oku udělá tečka, která se postupně zvětšuje. Trvá to tak půl hodiny, pak zmizí a začíná migréna,” popisuje Tereza. Praktická lékařka ji nejdříve odeslala na oční, následně na neurologii a vyšetření EEG, které zjistilo, že se opravdu jedná o migrénu.

„Měli jsme strach, aby se nejednalo o epilepsii, která má velmi podobné příznaky, jako právě migréna s aurou,” vzpomíná mladá studentka. Dnes si píše každý den deník a bere prášky na bolest.

„Zaznamenáváním toho, co každý den dělám a jím, bychom s mou doktorkou mohly přijít na tzv. 'spouštěč'. Už teď dopředu ale vím, že většinou to bývá stres a hodně silné a intenzivní světlo. Také pomáhá, když pravidelně spím a dodržuji zdravý životní styl. Bolest někdy trvá i tři dny, a stává se mi to maximálně dvakrát do roka,” říká Tereza.

Ženy by si měly dát pozor na červené víno

Když už migréna nabývá na síle, většinou má pouze jednostranné ohnisko, ale někdy může hlava bolet z obou stran, nebo i střídavě. Většina lidí bolest popisuje jako pulzující nebo velmi ostrou, která se při tělesné námaze může stupňovat.

Mezi nejčastější doprovodné příznaky patří nevolnost, zvracení, citlivost na světlo i pachy, a samozřejmě také na hluk. Jak výše popisuje paní Bára, po odeznění bolesti se nemocný cítí velmi unaven a vyčerpán, a nemá sílu se koncentrovat. Mezi časté potravinové spouštěče bolesti hlavy patří alkohol. Řada studií potvrdila souvislost mezi spotřebou alkoholu a výskytem záchvatu migrény nezávisle na sobě jako statisticky významnou. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu.

Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu i samostatně, přičemž u žen je tomu tak významně častěji. Dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoholu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá.

I jídlo může být spouštěč

Jídla pro migreniky by tedy měla být z jednoduchých potravin. „Nedoporučuji jídla nakládaná, žádné ostré omáčky, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy a čokoládu. Pacienti by se měli zaměřit spíše na dušené nebo pečené přírodní kuřecí maso, měli by být opatrní s kořeněním jídel. Jako přílohu konzumujte vařené brambory a rýži. Pitný režim udržujte vodou a bylinnými čaji,” doporučuje neuroložka Věra Peterová.

Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám