Hlavní obsah

McKenzie metoda může odvrátit operaci zad

Novinky, zun

Diagnostická metoda, která umožňuje lidem s bolestmi zad rychlejší návrat do aktivního života. Tak by se dala v kostce popsat metoda McKenzie, která je odborníky považována za zlatý standard včasné diagnostiky. Její zakladatel Robin McKenzie byl za své služby v oboru fyzioterapie oceněn řádem anglické královny.

McKenzie metoda pomáhá na bolesti zad

 
Článek

Hlavní předností zmíněné metody je přesnější diagnostika hybného systému, která následně pomůže vybrat cílenou terapii, a tím urychlí proces uzdravení. Dá se říci, že nadšen a spokojen je nejen pacient, ale i jeho terapeut, protože dosahuje lepších výsledků než s použitím dosud opakovaných léčebných postupů, jako je elektroléčba, vodoléčba, mobilizace a manipulace páteře, cvičení včetně posilování hlubokého stabilizačního systému apod.

Velkou výhodou je, že až 70 % pacientů se díky přesně stanovené diagnóze může naučit léčit bez asistence terapeutů a dalších odborníků. Pokud je totiž stanovena jedna ze tří mechanických diagnóz, není nutné docházet na drahá vyšetření magnetickou rezonancí a další specializovaná vyšetření. Díky této metodě je možné předejít operaci, či dokonce opakovaným operacím páteře nebo kloubů končetin.

McKenzie metoda u nás

U nás byla tato metodika představena fyzioterapeutům a lékařům za přispění prof. Vladimíra Jandy z Kliniky rehabilitačního lékařství Fakultní nemocnice Královské vinohrady. Zakladatelkou české větve McKenzieho institutu je fyzioterapeutka Eva Nováková z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ta si své zkušenosti s metodou doplnila přímo v USA na klinice McKenzieho institutu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

McKenzie metoda je součástí komplexní léčby také v Centru léčby pohybového aparátu. Podle fyzioterapeuta Pavla Fuksy je „léčba pacientů s využitím této metody v indikovaných případech velice účinná“. Vyžaduje však praktickou zkušenost terapeuta a aktivní spolupráci klienta, dodal pro Novinky.

Podle něj léčba vychází ze subjektivních a objektivních příznaků daného pacienta (např. charakter bolesti, místo propagace bolesti, rozsah pohybu, neurologické příznaky atd.). Vysvětlil, že „podle charakteristických změn těchto příznaků pak terapeut volí vhodné polohy a cvičení ve směru, který je pro pacienta vhodný a bezpečný. Polohy pak musí pacient dodržovat během dne a cvičit dle instrukcí. Důraz je kladen na pochopení příčin bolestí a aktivní přístup pacienta k autoterapii“.

McKenzie metoda je podle Fuksy vhodná jako součást léčby pacientů s bolestmi v zádech zejména tam, kde je příčinou výhřez meziobratlové ploténky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám