Hlavní obsah

Fyzikální léčba už ulevila od chronické bolesti třem čtvrtinám pacientů

Závěry nové lékařské studie potvrdily, že fyzikální léčba tzv. mesodiencefalickou modulací (MDM) pomáhá lidem trpícím chronickou nenádorovou bolestí. Metoda je založena na průchodu velmi slabého proudu centrálním nervovým systémem. Tři čtvrtiny pacientů uvedly, že po léčbě se jim ulevilo od bolestí, jež lékaři nebyli schopni jinými způsoby potlačit, řekl přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice Motol Milan Kvapil, který je garantem studie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdravotnické statistiky uvádějí v ČR téměř půl miliónu lidí trpících chronickou bolestí, lékaři však odhadují, že dlouhodobými bolestmi trpí až dva milióny Češek a Čechů.

Metoda MDM se užívá v ČR už tři roky, do počátku letošního září jí bylo léčeno 1031 pacientů, z nich 896 diabetiků. Účinnost pro diabetiky potvrdila studie, kterou také vedl profesor Kvapil.

Nyní se uplatnění metody MDM rozšiřuje i na pacienty s chronickou nenádorovou bolestí. Ve studii bylo 28 pacientů, léčba ulevila 22. Mezi pacienty bylo 14 mužů a 14 žen, průměrný věk 47,7 roku.

Metoda bez vedlejších účinků

Jednou z pacientek byla sedmdesátiletá Jitka Fišerová, po autonehodě trpěla 14 let silnými bolestmi. Nevydržela dlouho stát, nemohla se dotýkat obličeje. Neustále ji bolela hlava, upadala do depresí. Po absolvování léčby tzv. mesodiencefalickou modulací se jí ulevilo. Na rozdíl od silných tlumících léků pomáhá metoda dlouhodobě a bez vedlejších účinků.

"Pacientům se snížila bolest na desetibodové stupnici z šesti na dva. Zaznamenali jsme zlepšení zdravotního stavu v závislosti na lepší mikrocirkulaci periferních tkání," shrnul Kvapil.

Chronické bolesti trápí až dvacet procent Evropanů. V Česku jsou pacienti nejčastěji léčeni silnými prášky na bolest a antidepresivy. Někdy pomůže i akupunktura nebo další formy neuromodulace. Metoda MDM je vhodná pro ty pacienty, kterým léky dostatečně nezabírají. Podle potřeby se dá léčebná kúra opakovat. Vedle potlačení bolesti zaznamenávají pacienti také zlepšení spánku, který jim bolest výrazně narušovala.

V Česku poskytuje MDM léčbu devět center v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Zlíně, Sedlčanech, Mariánských Lázních, Novém Městě na Moravě a v Hradci Králové. Použití přístroje schválilo ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Převratná metoda pomáhá v léčbě artrózy

Onemocnění pohybového aparátu - osteoartróza, se netýká jen starších ročníků. Trpí jím i třicetiletí. A často aktivní lidé - sportovci, policisté, vojáci....

Léčba nádorů na mozku zaostává

Léčba nádorů na mozku je oproti jiným nádorům v plenkách. Přitom je to ve Velké Británii u mladých lidí, kteří podlehnou rakovině, nejčastější příčina úmrtí....

Výběr článků

Načítám