Hlavní obsah

Matčino prokletí aneb Proč jsou muži slabší pohlaví

Novinky, bok

O mužském i ženském pohlaví se toho tvrdí mnoho. Ženy bývají více upovídané, emotivní, muži jsou naopak považováni za pány tvorstva a silnější pohlaví. Tak samozřejmé to ale s mužským postavením není. Naopak vědci prohlašují, že muži jsou oproti ženám slabší pohlaví. Mohou za to genetické informace získané od matek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Matčino prokletí, tak nějak by se dalo označit zjištění, že matky předávají svým synům genetickou informaci, se kterou si neumí muži poradit. A i kvůli tomu je ženy přežívají.

Takže až někdo v okolí prohlásí, že muži jsou slaboši, bude to mít reálný základ. Vědci našli prokazatelné informace v DNA, které ženy předávají svým synům. Zjištěné prvky v DNA mají vliv na veškeré funkce a činnosti v těle, přes mozek, srdeční zdraví, přes svalovou vybavenost, plodnost až po dřívější úmrtnost oproti ženám.

Ta samá informace v DNA ale není podle výzkumu škodlivá pro ženy, u těch je naopak dokonale přizpůsobena jejich potřebám, uvádí server Dailymail.

Matčino prokletí 

„Po posouzení výsledků a závěrů, které z našeho výzkumu plynou, mohu s určitostí říci, že muži jsou opravdu slabší pohlaví. Jejich stav jsem označil jako matčino prokletí,” uvedl genetik Neil Gemmell z University of Otago na Novém Zélandu.

Profesorova teorie, která bude jistě populárnější u žen, se zaměřuje na závěsy v mitochondriích (mitochondriální DNA). Jedná se o jakési drobné ´baterie´, které nabíjejí lidské buňky a jsou bohatě zastoupeny především v srdci, svalech, mozku a dalších částech těla, které spotřebovávají velké množství energie.

Ženská výhoda

Za normálních okolností se předávají dítěti genetické informace od obou rodičů a jakékoli možné defekty jsou v průběhu generací eliminovány, jelikož jejich nositelé mívají méně potomků nebo umírají mladí.

Bohužel mitochondriální DNA je přenášena z velké většiny pouze na dcery. Respektive matka předá tuto genetickou informaci oběma dětem, ale pouze dcera je schopna ji šířit na další generace.

Jak se DNA předává v ženské linii, škodlivé prvky jsou vylučovány. U mužů k tomu ale nedochází, proto jsou v nevýhodě. Ve výsledku to znamená, že mají více problémů se srdcem, mozkovou či svalovou činností. To všechno by mohlo vysvětlit, proč se muži v průměru dožívají méně let než ženy.

„Je to ironie, nebo možná hrubá evoluční nespravedlnost, že i mužská plodnost je rukojmím zděděných ženských molekul,” uvedl svůj názor profesor Gemmell.

„V obecném pohledu je jednoduše mitochondriální DNA přizpůsobena ženám a muže zanechává v určité nevýhodě. Pánové ale nemusí být smutní. Věkový rozdíl dožití mezi muži a ženami je jen v rozmezí dvou až pěti let. A existují i jiné faktory, proč se tak děje. Třeba to, že muži nechodí tak často k lékaři jako ženy, a své problémy mnohdy skrývají,” uzavírá univerzitní profesor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám