Hlavní obsah

Vědci objevili gen, který může za opožděnou pubertu

Novinky, bok

Puberta patří v životě každého člověka mezi zlomová období. Nejen z hlediska chování, ale především tělesného vývoje. Pubertou si projdou všichni, někteří ale mnohem později než ostatní. Na vině jsou podle zjištění „vadné” geny.

Foto: Profimedia.cz

Puberta je nedílnou součástí lidského vývoje. Ne vždy ale bývá toto období jednoduché.

Článek

S možností, že by se puberta některému dospívajícímu jedinci zcela vyhnula, nelze moc počítat, i když by si to mnozí rodiče tajně přáli. To už je víc pravděpodobné, že se dostaví u dítěte později, než je obvyklé. S takovým stavem se potýkají dokonce čtyři procenta celé populace.

Puberta je hormonální proces, při kterém se tělo významně mění a připravuje se na budoucí reprodukci. U dívek i u chlapců dochází k tělesným změnám. U dívek se puberta začíná projevovat zhruba kolem 13 let, u chlapců cca kolem 14 let. Pokud se tak v daném věku nestane (puberta se začne projevovat mnohem dříve nebo naopak později), je třeba zpozornět.

Změny DNA

Vědci z londýnské Queen Mary University identifikovali geny, které s největší pravděpodobností za celým procesem puberty stojí, a určitým způsobem ovlivňují v těle vývoj nervových buněk, jež následně dávají potřebné signály ohledně sexuální zralosti. Při jakékoli změně nebo poškození daných genů pak prý může docházet k odlišným projevům puberty.

Svá tvrzení opírají odborníci o průzkum, jehož se zúčastnilo několik rodin z Finska. U všech členů těchto rodin byly podrobně zjišťovány detaily DNA. Vědci z testů identifikovali celkem 15 chybných genů, jeden z nich byl ale nejvýraznější. Podle nich je to právě on, který může za zpoždění puberty.

K chybě v genu, který nebyl zatím nijak pojmenován, podle zjištění dochází už při vývoji plodu v děloze. Kvůli jeho vadě nenastává u plodu produkce tzv. luteinizačního hormonu - lutropinu, který podporuje tvorbu pohlavních hormonů.

Následkem toho pak v očekávaném pubertálním období nedochází k procesům, které mají běžně v těle nastat („dozrávání” pohlavních orgánů).

Podle závažnosti poškození genů se pak v životě jedince projevuje i změna v samotném průběhu puberty. Malé poškození prý může oddálit pubertální tělesné změny jen o několik let, kvůli závažnějšímu poškození může ale docházet i k naprosté blokaci některých projevů.

Opožděná puberta může být pro člověka velmi nepříjemná a stresující.
endokrinolog Richard Sharpe<br/>

Dosud byla objevena jen malá hrstka genů, které ovlivňují nástup puberty. Toto naše zjištění je dalším krůčkem vpřed, ve výsledku to může vést k lepší diagnostice celého problému,” uvedla pro BBC doktorka Sasha Howardová, která se na výzkumu přímo podílela.

„Opožděná puberta může být pro člověka velmi nepříjemná a stresující. Mohou se vyskytnout i zdravotní následky, například problémy s kostmi,” uvedl endokrinolog Richard Sharpe.

Jak lékaři uvádějí, opožděné projevy puberty mohou přinášet i další zdravotní komplikace v podobě obezity, cukrovky 2. typu nebo některých druhů rakoviny.

Reklama

Související články

Dětství dnes končí ve dvanácti letech

Obavy ze sexu, oblíbenosti a vzhledu se stanou hlavními tématy života dětí už ve dvanácti letech. Vyplývá to z britského průzkumu, podle něhož dětství dnes...

Muži prý dospívají až ve třiačtyřiceti

Muži se často chovají jako kluci. Jako velké děti se projevují ještě minimálně pětadvacet let poté, co dosáhnou plnoletosti. Definitivně prý dozrají ve 43...

Úskalí dívčího dospívání

Období puberty je náročné pro dospívající děti i jejich rodiče. Nejen fyzické změny, ale i psychické proměny mohou rozhodit dospívající organismus. Následkem...

Výběr článků

Načítám