Hlavní obsah

Lidé stále nevědí, na jaká preventivní vyšetření mají nárok a jaké jsou další možnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včasná léčba sehrává jednu z nejdůležitějších rolí u všech onemocnění. Na spoustu potíží lidé ale přicházejí poměrně pozdě, a to i z důvodu, že zanedbávají preventivní prohlídky u svých praktických, ale i odborných lékařů. Často je to i z důvodu špatné informovanosti.

Foto: Profimedia.cz

Preventivní vyšetření se nevyplácí ignorovat.

Článek

Jak ukázal průzkum laboratoří AeskuLab, 4 z 10 Čechů přesně neví, na co mají v rámci zdravotního pojištění nárok a neznají ani benefity zdravotní pojišťovny, které v rámci prevence nabízí.

Lidé v dnešní době sice chodí na preventivní prohlídky i díky nejrůznějším screeningovým programům častěji, než tomu bylo před lety, ale stále je to málo ve srovnání se západními státy Evropy. V letošním roce přitom zájem ještě víc stoupl, což většina odborníků přisuzuje zejména pandemii covidu.

„Vysoký počet preventivních návštěv za posledního půl roku si vysvětlujeme jako výsledek pandemie koronaviru. V průběhu posledních dvou let lidé podstatně méně chodili k lékaři. V posledním půlroce se to snažili napravit, a tak se mezi těmi, kteří v tomto období byli na preventivních odběrech krve, objevil jak vysoký podíl lidí s výborným zdravotním stavem, tak nemocných,“ vysvětluje Kamil Doležel z laboratoří AeskuLab.

Většina Čechů přitom stále k lékaři dochází až v okamžiku vzniklých potíží, případně z důvodu povinného posouzení zdravotní způsobilosti zaměstnance. K závodnímu lékaři tak mnozí lidé chodí častěji než ke svému praktikovi. Je to dáno i tím, že zatímco k závodnímu lékaři zaměstnanci ze zákona musí, návštěva u praktika i dalších odborníků je čistě dobrovolná.

Klíčem k dlouhověkosti je primární prevence a včasná diagnostika rizik onemocnění

Zdraví

Celá řada lidí tak na preventivní prohlídky nechodí, jelikož neví, na co mají v rámci prevence nárok, jaká vyšetření hradí pojišťovna. A i když informace mají, tyto prohlídky s ohledem na svůj věk a zdravotní stav považují za zbytečnost.

Návštěva u zubaře není jen o chrupu, ale také onkologické prevenci

Zdraví

Harmonogram preventivních prohlídek a screeningových vyšetření dospělých

VěkDruh vyšetření u praktického lékaře
19 let a dále každé 2 rokypreventivní prohlídka u registrujícího praktického lékaře + k tomu v konkrétním věku další vyšetření:
žena 25 let s rizikovými faktory poučení o samovyšetřování prsů
všichni 30, 40, 50, 60 let vyšetření hladiny krevních tuků
všichni 30, 40 let a následně každé 2 roky vyšetření hladiny krevního cukru
všichni 40 let a následně každé 4 roky EKG
všichni 45-61 let každé 4 roky preventivní oční vyšetření u očního lékaře
žena 45 let a následně každé 2 roky screeningové mamografické vyšetření
všichni nemocní s cukrovkou, vysokým tlakem nebo srdečním onemocněním od 50 let ve čtyřletých intervalech laboratorní vyšetření funkce ledvin
všichni 50 let screeningové vyšetření na možné skryté krvácení ve stolici
Věk ženyDruh vyšetření u gynekologa
15 let a dále pravidelně v ročních intervalechpreventivní prohlídky u registrujícího gynekologa a screeningové vyšetření děložního čípku
35 a 45 letv rámci screeningového vyšetření děložního čípku provedení HPV testu
VěkDruh vyšetření u zubního lékaře
18 let a dále pravidelně 2x do rokapreventivní prohlídka u registrujícího zubního lékaře
Zdroj: OZP

Nárok na screeningové programy

Velmi důležité je screeningové vyšetření podstoupit v akreditovaných pracovištích. Jedině zde pacienti budou mít 100% jistotu, že jim bylo vyšetření provedeno opravdovými odborníky s nejlepšími zkušenostmi.

  • Screening nádorů prsu prostřednictvím mamografie na akreditovaných pracovištích – od 45 let 1x za dva roky, seznam pracovišť pro pojištěnce všech zdravotních pojišťoven naleznete ZDE!
  • Screening nádorů tlustého střeva a konečníku prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice od 50 do 55 let 1x ročně; od 55 let 1x za dva roky tento test nebo screeningová kolonoskopie na akreditovaných pracovištích 1x za 10 let, seznam pracovišť pro pojištěnce všech zdravotních pojišťoven naleznete ZDE!
  • Screening nádorů děložního hrdla prostřednictvím cytologického vyšetření stěru z děložního hrdla na akreditovaných pracovištích – od 15 let 1x ročně. Screeningové vyšetření, které dosud končilo samotným negativním nálezem, má být nově ve 35 a ve 45 letech doplněno ověřením, zda se na děložním hrdle nenacházejí rizikové typy HPV. Seznam pracovišť pro pojištěnce všech zdravotních pojišťoven naleznete ZDE!

Preventivní prohlídky mohou zachránit život. Přesto je Češi zanedbávají i v případě rakoviny

Speciály

Když váš lékař prevenci zanedbává

Pokud bude mít jedinec pocit, že lékař jeho prohlídky neprovádí dostatečně důsledně a v souladu s vyhláškou ministerstva zdravotnictví, neměl by nad tím mávnout rukou! Pokud k lékaři nemáte důvěru, vždy je lepší vyhledat jiného.

Pokud žádného jiného lékaře neznáte, pak se můžete obrátit na svou zdravotní pojišťovnu, která vám pomůže se zajištěním jiného registrujícího lékaře. Využít můžete i pomoci internetové služby, jako například uLékaře.cz.

Na lékaře je možné si i stěžovat. V první řadě zřizovateli daného zdravotnického zařízení (je-li to někdo jiný než konkrétní lékař), následně se pacienti mohou obrátit na zdravotní pojišťovnu, případně na Českou lékařskou komoru.

Každý by si měl uvědomit, že se jedná o jeho zdraví, tedy to nejcennější, co má, a pokud nezačne sám jednat, ať už odchodem od lékaře, či stížností, pak ubližuje především sám sobě a nese i plnou zodpovědnost za své rozhodnutí.

Totéž platí i při ignorování preventivních prohlídek samotnými nemocnými. Pokud tak činí, musí i následně přijmout zodpovědnost za důsledky svých rozhodnutí a nesmí házet vinu na lékaře či své okolí.

Reklama

Související články

Co se děje s tělem po padesátce

Přestože v dnešní době není 50 let ještě žádný vysoký věk, mnohé procesy v organismu se i tak začínají postupně zhoršovat, a aby k tomu docházelo co možná...

Výběr článků

Načítám