Hlavní obsah

Lidé s cukrovkou mají až dvakrát vyšší riziko srdečního onemocnění nebo mrtvice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovkou dnes trpí každý desátý dospělý člověk na světě, přičemž více než 90 % z nich má cukrovku 2. typu. Vzestupný trend je alarmující. Diabetici mají až dvakrát vyšší riziko srdečního onemocnění nebo mrtvice, a to i v mladším věku, navíc až polovina z nich o své nemoci vůbec neví.

Foto: Profimedia.cz

Cukrovkou dnes trpí každý desátý člověk.

Článek

Diabetes se projevuje pomalu a často může postupovat nepozorovaně. Hladina cukru v krvi, která trvale překračuje normální hodnoty, ale může vést k závažným komplikacím, jako je ztráta zraku, onemocnění ledvin nebo poškození cév a nervů. Proto je tak důležité chodit na preventivní prohlídky, které onemocnění včas odhalí.

Ale i když je hladina glukózy pod kontrolou, riziko kardiovaskulárních onemocnění zůstává vysoké – trpí jimi až 30 % diabetiků 2. typu a je u nich stejná pravděpodobnost úmrtí jako u osob, které již prodělaly infarkt.

„Vysoká hladina cukru v krvi může poškodit cévní stěnu a tím se zvyšuje nebezpečí, že se v cévách začne hromadit tukový materiál, což nakonec vede k jejich zúžení a snížení průtoku krve. Tento stav se nazývá ateroskleróza, k jejímuž rozvoji přispívá také vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, kouření a řada dalších faktorů. Nebezpečné je, že se dlouho nijak neprojevuje. Z dlouhodobého hlediska však tato zátěž může vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici,“ vysvětluje profesor Michal Vrablík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 3. interní kliniky 1. LF UK.

Tisíce Čechů umírají na cukrovku zbytečně, mnoho z nich se totiž neléčí

Podcasty a pořady

Onemocnění cukrovkou II. typu lze přitom předcházet dodržováním zdravých návyků. „Častým problémem ovšem je, že lidé s diabetem mnohdy nepřikládají dostatečnou důležitost svému srdečnímu zdraví. Zaměřují se pouze na kontrolu hladiny cukru v krvi a zapomínají na riziko srdečních chorob. To je vážný omyl, protože srdeční problémy jsou u diabetiků hlavní příčinou úmrtí,“ varuje profesor Martin Prázný, vedoucí lékař Diabetologického centra VFN a předseda České diabetologické společnosti.

Pokrok v léčbě diabetu

V posledních letech se na trhu objevily nové léky označované jako GLP-1, které snižují riziko srdečních onemocnění u diabetiků a zároveň kontrolují hladinu cukru v krvi a potlačují chuť k jídlu.

Inovativní léčba je však pouze jedním z kroků, klíčová je mezioborová spolupráce diabetologů a kardiologů, někdy i endokrinologů a praktických lékařů. Ta by měla zahrnovat monitorování zdravotního stavu pacienta, pravidelné vyšetření krevních tuků a krevního tlaku, společné plánování léčby, ale také edukaci pacienta a především jeho aktivní účast na prevenci.

„Pacienti s diabetem 2. typu by měli dobře znát své kardiovaskulární riziko a měli by sami podniknout kroky, které ho pomohou zmírnit. Měli by se ptát svých lékařů na rizika spojená s diabetem a na způsoby, jak jim předcházet. Důležité je také zlepšit životní styl, včetně stravy, pohybu a udržování zdravé hmotnosti, což může výrazně snížit pravděpodobnost srdečních problémů,“ dodává Prázný.

Jak moc dokáže při léčbě cukrovky pomoci snížení váhy

Zdraví

Progresivní neuropatie připravila Vladimíra o nohu i prsty na druhé noze. O chuť žít ale nepřišel

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám