Hlavní obsah

Lidé nejedí správné druhy ovoce a zeleniny

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Dopřáváte-li si denně porci čerstvého ovoce a zeleniny, neznamená to ještě, že prospíváte svému zdraví. Vědci totiž zjistili, že nejoblíbenější jsou v běžné populaci na vitamíny, minerály a vlákninu chudé druhy ovoce a zeleniny.

Foto: archív - promo Vertikon/archív horolezce

Peter Habeler na historickém snímku.

Článek

Nejčastěji totiž konzumujeme obiloviny, brambory, ledový salát, jablka a banány, přitom bychom měli dávat přednost ovoci a zelenině, které jsou doslova nacpány vitamíny, beta karotenem a vlákninou. Tuto podmínku splňuje tmavě zelená a listová zelenina, mrkev a květák.

"Pokud chceme získat hodně energie, vitamínů a zdraví prospěšných látek zároveň, pak bychom měli sáhnout spíše po těchto druzích ovoce a zeleniny místo tradičních druhů," míní autorka studie doktorka Marilyn S. Nanneyová.  

Vede květák a citrusy

Její tým rozdělil ovoce a zeleninu do barevných skupin podle účinnosti a blahodárných účinků. Z bílých druhů bychom měli dávat přednost květáku před bramborami, cibulí a houbami.

Mezi zelenými jsou lepší než fazolky a ledový salát spíše růžičková kapusta, brokolice, špenát a tmavolistý salát. Mezi žlutou a oranžovou zeleninou a ovocem je zdravější karotka, sladké brambory, meloun kantalup, pomeranče a grepy než banány a kukuřice. Z červených bychom měli preferovat rajčata, červenou papriku a jahody před jablky.  

Podle doktorky Nanneyové veřejnost špatně informují o zdraví prospěšných potravinách sami dietologové. Lidé pak vybírají libovolně to, co jim nejvíce chutná, a málo myslí na zdravější druhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláknina není jen kartáč na střeva

Odborníci na výživu nás stále razantněji upozorňují, že jíme málo vlákniny, příliš mnoho živočišných tuků a málo se hýbeme. To jsou hlavní důvody vysokého...

Vitamíny v potravinách se musí chránit

Ovoce a zelenina jsou ceněny zejména kvůli vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Vitamíny, hlavně céčko, však můžeme ztrácet vyluhováním,...

Na jarní únavu lze snadno vyzrát

S příchodem jara končí svou vládu letošní dlouhá zima. Mnohdy však místo radosti z probouzející se přírody cítíme jenom velkou únavu. A tak místo, abychom...

Výběr článků

Načítám