Hlavní obsah

Lidé, kteří pravidelně chodí, jsou méně nemocní

PRAHA

Lidé, kteří pravidelně chodí pěšky, jsou méně nemocní než ti, kteří se dobrovolně nepohnou ani o krok. Nedostatek pohybu totiž zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. V Česku na ně umírá každý měsíc 5000 lidí, jejich výskyt je dvojnásobný oproti západní Evropě, kde lidé více dbají na zdravý životní styl a stravu, řekl lékařský ředitel Lázní Teplice nad Bečvou František Juráň.

Článek

"Už Hippokrates pokládal chůzi za nejlepší lék pro člověka a jedno pořekadlo dokonce říká: Mám dva lékaře, jsou to moje pravá a levá noha," poznamenal. Podle Juráně v Česku stále převládá sedavý životní styl. Lidé málo sportují a málo chodí pěšky. 

Podle přednosty kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny profesora Jana Pirka vede sedavý způsob života k tomu, že v Česku přibývá lidí s nadbytečnými kilogramy - nadváhu má 42 procent mužů a 29 procent žen, obézních je 18 procent mužů a 17 procent žen. Zvýšenou hladinu cholesterolu má každý druhý dospělý. 

Chůze je dobrým pohybem pro starší lidi

"Pohyb je ideálním prostředkem, jak předcházet onemocnění srdce a cév, ale také cukrovce, obezitě nebo řídnutí kostí. Zlepšuje totiž srdeční činnost a krevní oběh a upravuje krevní tlak," dodal Juráň. Podle něj lidé, kteří se věnují pohybu, jsou aktivnější v práci i soukromém životě a lépe zvládají stres. "Pravidelná chůze produkuje hormony dobré nálady a prodlužuje život," vysvětlil. 

Chůze je podle Juráně ideální i pro starší lidi, které by běžný sport neúměrně zatěžoval. Je vhodná i pro lidi s vysokým tlakem a kloubními problémy. "Pozitivní dopad na zdraví se projeví už po třech měsících. Stačí ujít denně deset až dvanáct tisíc kroků průměrnou rychlostí čtyři kilometry za hodinu," doporučil lékař. 

Reklama

Související témata:

Související články

Svižná chůze léčí tělo i duši

Lidstvo umírá na přejídání a na lenost. Denně bychom měli udělat deset až dvanáct tisíc kroků. Většina z nás se zmůže na zhruba 1500 kroků. Pouze deset procent...

Dobrým fitness centrem může být i park

Nemáte-li rádi uzavřené místnosti, možná byste namísto běžného fitness centra měli využít park. Chůze může být stejně dobrým cvičebním programem jako trénink...

Místo cigarety stačí pět minut chůze

Britští odborníci tvrdí, že účinek pohybu na kouření je stejně silný jako u léčby nikotinovými přípravky. Podle nich může pravidelná každodenní procházka...

Výběr článků

Načítám