Hlavní obsah

Léčit neplodnost pomáhá v Olomouci filmová technika

Právo, Vlasta Hradilová

Statistiky, které si vede Centrum asistované reprodukce Fakultní nemocnice v Olomouci, ukazují, že počet párů, kterým se nedaří otěhotnět přirozenou cestou, vzrostl za posledních deset let na dvojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Počet párů, kterým se nedaří spontánně otěhotnět, narůstá celosvětově a je do značné míry ovlivňován současným životním stylem.

Článek

Právě toto specializované nemocniční centrum má ovšem pro páry marně čekající na početí potomka dobrou zprávu. Úspěšnost léčby tady dosahuje devadesáti procent, navíc nyní pracoviště nově zavádí metodu, která díky využití časosběrné kinematografie pomáhá odborníkům vybrat nejlepší embrya a zvýšit tak šanci na úspěch léčby.

„Počet párů, kterým se nedaří spontánně otěhotnět, narůstá celosvětově a je do značné míry ovlivňován současným životním stylem. Není vědecky prokázáno, že by se snižovala schopnost reprodukce působením konkrétních civilizačních vlivů. Plodnost populace je v zásadě stejná,“ uvedl lékař Jiří Dostál z olomoucké nemocnice.

Jde podle jeho slov spíše o to, že dnes páry odkládají založení rodiny do pozdějšího věku a dávají nejprve přednost například studiu, cestování nebo vlastní kariéře. „S rostoucím věkem je plodnost žen i mužů nižší, projevuje se více patologických vlivů. Například ještě na počátku devadesátých let minulého století byl průměrný věk prvorodičky kolem dvaceti let, což bylo jistě dáno řadou sociálních vlivů. Dnes se blíží spíše třicítce,“ poznamenal odborník na reprodukční medicínu.

Monitoring postupného vývoje embryí

Nemocnice nyní díky nové technologii zavádí při mimotělním oplodnění metodou IVF/ET monitoring postupného vývoje embryí. „Metoda připomíná časosběrnou kinematografii, kterou známe z dokumentárních filmů, kdy lze například zrychleně sledovat, jak se rozvíjí květ rostliny. My takto sledujeme vývoj embryí, která jsou uložena v inkubátoru v laboratoři. Je na ně namířena kamera, která snímkuje embrya jednou za 10 až 30 minut a z těchto snímků pak přístroj sestaví film. Všímáme si například, jak se vyvíjí tvar, jaká je pravidelnost dělení buněk a podle toho dokážeme určit, které embryo je nejvhodnější k přenosu do dělohy. Pečlivým výběrem se zvyšuje šance na úspěšné dosažení těhotenství,“ popisuje Dostál.

Odbornou pomoc by podle něj měly páry, kterým se nedaří založit rodinu, vyhledat přibližně po roce marného snažení. Pokud je věk ženy vyšší než 35 let, tak by se na odborníky měly obrátit i dříve. „Určitě by to neměly odkládat, i když je jasné, že pro každého je to velmi citlivá záležitost,“ tvrdí odborník.

Kolem IVF panuje řada mýtů

S citlivým oborem asistované reprodukce je spojena řada mýtů. Traduje se například, že když pár, který se marně snaží o vlastního potomka, adoptuje dítě, záhy otěhotní. „Je to opravdu mýtus, stejně jako představa, že si u nás mohou klienti volit pohlaví dítěte nebo dokonce barvu vlasů a očí. Pohlaví sice už ve stadiu embrya určit umíme, ale zákon tento výběr z etických důvodů zakazuje. Povolen je pouze v případě, kdy je třeba v rodině jedno pohlaví více zatíženo genetickými poruchami. Při výběru embrya se pak dá přednost embryu se správnou genetickou výbavou,“ konstatoval Dostál.

Zájem o léčbu neplodnosti zůstane podle něj i v budoucnu velký. „Současné trendy a náš životní styl tomu nahrávají. Typické jsou dnes situace, kdy se manželé se dvěma dětmi rozejdou, a žena si v 38 letech najde nového partnera, se kterým chce založit novou rodinu. Snažíme se lidem pomoci k jejich štěstí, jsme často jejich jedinou nadějí. Jsou rádi, když mají léčbu úspěšně za sebou a snaží se pak rychle zapomenout. Nás těší, když se nám podaří jejich naděje naplnit,“ dodal lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám