Hlavní obsah

Japonští vědci dali novou naději neplodným ženám

Tokio

Japonským vědcům se podařilo vytvořit z běžných kožních kmenových buněk dospělých myší životaschopná vajíčka. Dali tím novou naději ženám trpícím neplodností. Podle vědců je totiž velká naděje, že tato metoda bude v blízké době aplikována i u lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pod tímto mikroskopem se v centru asistované reprodukce spermie nejenom pracně hledají, ale také vkládají do vajíček.

Článek

Tým expertů z univerzity v japonském městě Kjótu odebral kmenové buňky dospělým myším a změnil počet genů tak, že vznikly buňky velmi podobné prvotním zárodečným buňkám, z nichž se vytvářejí u mužů spermie a u žen oocyty (zárodečné vaječné buňky).

Poté vědci uměle vytvořili vaječník tak, že vznikající vajíčka obklopili jinými typy podpůrných buněk, které se normálně nacházejí ve vaječnících. Vaječník pak transplantovali živým myším. U nich buňky dorostly v oocyty, které vědci myším odebrali, oplodnili je ve zkumavce a znovu je implantovali budoucí matce.

Výsledkem byla narozená zdravá myší mláďata, která dokonce byla v dospělém věku schopná reprodukce.

Řešení pro ženy s neschopností tvorby vajíček

Podle expertů experiment zvyšuje pravděpodobnost, že ženy neschopné samy produkovat přirozenou cestou vajíčka, by si je mohly nechat vypěstovat ve zkumavce ze svých vlastních buněk.

Vedoucí výzkumu profesor Mičinori Saitó uvedl, že zmíněná metoda ještě nepředstavuje léčbu pro lidi trpící problémy s neplodností, a že k takové léčbě zbývá ještě urazit dlouhou cestu. Zároveň ale prohlásil, že tým "má v úmyslu pokračovat s výzkumem u opic a u lidí".

Kmenové buňky, které se vyvíjejí ve specializované tělní tkáni, vyvolaly ve vědecké obci velké vzrušení, protože nabízejí šanci obnovy orgánů poškozených při nemocech či nehodách.

Donedávna byl ale jediným způsobem, jak získat kmenové buňky, jejich odběr z embryí. To je kontroverzní proces, protože s sebou nese nutnost zničení embrya.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám