Hlavní obsah

Častá práce na počítači nepoškozuje zrak

PRAHA

Mnozí rodiče jen ztěží odtrhávají své potomky od počítačových obrazovek. Většinou se obávají, že časté vysedávání u počítačů zničí jejich dětem zrak. Žádné studie to však dosud neprokázaly a nesvědčí o tom ani zkušenosti očních lékařů.

Foto: Václav Znamenáček

Před několika lety se objevil Waldemar Matuška v roli kmotra CD Heleny Vondráčové.

Článek

Dnešní mladá generace sice nosí častěji brýle, není to ale způsobeno tím, že by více sledovala televizi či pracovala na počítači.

"Dlouhodobé sledování obrazovky zvyšuje únavu očí, ale není příčinou přibývání dioptrií," uvedla primářka Centra očních vad Fakultní nemocnice Motol Jitka Řehořová. "Při delší práci na počítači se projeví zraková únava, protože obrazovka kmitá," potvrdil Jaroslav Baumruk ze Státního zdravotního ústavu.

Rodiče dětí s oční vadou se rozhodně nemusejí počítače obávat. "My naopak u dětí slabozrakých počítače doporučujeme, aby na učení viděly. Pro ně jsou počítače velkou pomocí, aby mohly studovat," zdůraznila Řehořová.

Věnujte pozornost anketě pod článkem:
Kolik času denně trávite na počítači?

Nezbytné jsou přestávky

Důležité podle primářky je, aby děti u počítače měly pauzy. Po každé hodině práce by měla následovat čtvrthodina přestávky. Pokud dítě pálí z obrazovky oči, je to ze soustředěného sledování obrazovky, při kterém zapomíná mrkat. Povrch oka se tak nedostatečně zvlhčuje.

Děti trávící čas u počítače prý trpí spíše bolestmi hlavy a zad než problémy s očima. Měly by mít židli správné výšky, aby seděly s rovnými zády a chodidly dosáhly na zem či příčku židle. Ruce na klávesnici by měly svírat s tělem pravý úhel. Dobrou pomůckou jsou i speciální brýle na počítač.

Anketa

Kolik času denně trávíte na počítači?
Počítač nepoužívám
3,3 %
Jednu hodinu
4 %
Dvě hodiny
5,7 %
Tři hodiny
7,3 %
Více
79,7 %
Celkem hlasovalo 3070 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vhodně zvolenou videohrou lze vyzrát na fobie

Mnozí rodiče doma šílí ze svých potomků, kteří denně tráví dlouhé hodiny hraním nejrůznějších videoher. Jisté utěšení jim však mohou přinést výsledky...

Práce na počítači vyvolává stres

Lidé, kteří denně pracují na počítači, jsou častěji vystavováni stresům než ti, kteří se při práci bez počítače obejdou. Odborníci z britské společnosti...

Výběr článků

Načítám