Hlavní obsah

Kraslice mohou vyvolat alergie

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Velikonoční koledníci by měli vyžadovat, aby darovaná vajíčka nebyla malovaná chemickými barvivy, která podle německých vědců mohou u citlivých osob vyvolat různé druhy alergií. Projevy mohou mít podobu kopřivky a mohou končit až astmatickým záchvatem.

Foto: Pavel Čempěl

Před zaplněným náměstím v Bohumíně zazpíval Pavel Vítek své hity i vánoční koledy.

Článek

Konzument vajíčka není od chemických přísad v barvivech ochráněn, přestože si ho oloupe. Barviva totiž při vaření pronikají skořápkou a dostávají se do bílku.

Pozor na děti

Rovněž samotný proces barvení může přinášet riziko alergií. Odborníci doporučují, že by lidé neměli zapomínat na rukavice a hlavně dávat pozor na to, aby s barvivy nemanipulovaly děti bez dozoru dospělých. Malí výtvarníci totiž mají ve zvyku strkat potřísněné prsty do pusy.

Přírodní barviva neškodí

Podle vědců to však neznamená, že by se koledníci měli vzdát radosti z kraslic. Stačí prý použití recepturu našich předků, kteří barvili v cibulovém vývaru či borůvkami. Některé specializované prodejny již i u nás nabízejí neškodná přírodní barviva bez nežádoucích účinků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám