Hlavní obsah

Koupání v horkém létě je pro ženy rizikovější

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto obvykle trávíme někde u vody. Je jedno, zda jde o koupaliště, bazén či rybník. Koupání se ale ženám nemusí vyplatit. V každé vodě se může skrývat nepříjemná infekce, která je dokáže pěkně potrápit. Statistiky uvádějí, že dokonce každá třetí musí v tomto období vyhledat gynekologa.

Foto: Jitka Doubravová
Článek

Potíže jim způsobí kvasinková nebo bakteriální infekce v pochvě. Ženy sice přirozený fyziologický sekret mít musejí, ale to je něco zcela jiného než zánětlivý výtok.

Test potvrdí problém

"Mnoho žen obvykle dlouho váhá, než gynekologa navštíví. Jejich rozhodovaní se usnadní, když použijí test. Podle něj žena sama pozná, zda k lékaři jít musí, nebo že k návštěvě odborníka není důvod. Test na vaginální výtok by měl být k dostání v lékárně. Jeho použití je velmi jednoduché. Pomocí testovací vložky si změříme pH v pochvě, které - pokud je něco v nepořádku - se změní z kyselého na zásadité. Pak už není co řešit, je nezbytné jít k lékaři co nejdříve," říká MUDr. Eva Outlá-Mazánková, gynekoložka z Prahy.

Kdy ho odborníci doporučují

  • když žena váhá, zdá má jít k lékaři, protože výtok je silnější, má změněnou barvu, objevuje se zápach a svědění 
  • při opakovaných výtocích, kdy jsou sice výsledky vyšetření negativní, ale pacientka má subjektivní potíže
  • při podezření na vaginální záněty v době dospívání a před prvním pohlavním stykem Test rozpozná nezbytnost návštěvy u lékaře na 90 %. Před jeho použitím je třeba prostudovat příbalový leták. Další informace o testu získáte na www.jom.cz/sense

Nemá smysl ho použít

  • při krvácení 
  • v těhotenství
  • do 12 hodin po pohlavním styku 
  • při vaginální terapii 
  • jeden den před menstruací a jeden den po ní
  • po přechodu, protože vyhasíná činnost vaječníků 
  • před prvními měsíčky u dívek

Obrana organismu

"Prostředí v pochvě je přímo předurčeno k tomu, aby vyhovovalo různým bakteriím, a kvasinkám a za určitých okolností je také ideální pro jejich rychlé množení. Tomu zabrání pouze kyselé pH, které zajišťují mléčné bakterie Lactobacillus. Jinak stačí jen málo, příčinou vzniku potíží právě v létě bývá koupel v rybníku či koupališti," uvádí dr. OutláMazánková.

Někdy jsou příčinou bakterie

Bakterie se zanesou do těla také pokud má žena špatné hygienické návyky, a to se hlavně týká mytí. Je třeba se omývat tekoucí vodou, použít nedráždivý mycí prostředek a utřít se do sucha. Také spodní prádlo je nezbytné měnit každý den. V době menstruace se ovšem nároky na hygienu zvyšují.

Jindy jsou na vině kvasinky

K jejich zmnožení vede změna pH, ve kterém se jim velmi dobře daří. Tuto změnu má na svědomí:

  • Užívání antibiotik, které změní prostředí v pochvě. Pokud žena ví, že je náchylná k vaginálním mykózám, je třeba sdělit to lékaři, který jí současně s antibiotiky předepíše preventivní kúru. 
  • Cukrovka - pacientky s touto diagnózou musejí pečlivě hlídat hladinu cukru v krvi dietou a léky. Jinak ztrácí pochva přirozené kyselé prostředí a kvasinky se začnou množit. 
  • Těhotenství, protože zvýšená hladina ženského pohlavního hormonu zvyšuje pravděpodobnost vaginální mykózy. Opakovaná infekce může ovlivnit i zdraví dítěte. Budoucí matky by proto toto onemocnění neměly podceňovat. 
  • Hormonální změny, které s menstruací souvisejí, přinesou některým ženám také zcela pravidelně potíže. 
  • Oblečení - těsné kalhoty, mokré plavky a silonové spodní prádlo pomáhají kvasinkám v přemnožení. 
  • Hygiena - k mytí intimních partií nepoužíváme parfemovaná mýdla. Po koupeli či sprše je také nutné důkladně se osušit. 
  • Stravování - je třeba dávat si pozor na nadměrnou konzumaci sladkých jídel. Výzkumy potvrdily, že sladkosti vytvářejí v pochvě vhodné prostředí pro množení mikroorganismů. 
  • Muži mohou být nositeli infekce, aniž sami onemocní, a partnerku nakazí při pohlavním styku. Jako prevence nákazy se osvědčil kondom. Pokud se ale žena léčí, pak vhodný není, protože látky obsažené v medikamentech mohou oslabit stěnu prezervativu a snížit tak jeho spolehlivost.

Neléčené mykózy nevedou k žádným vážným zdravotním problémům, jsou ale velmi nepříjemné a značně postiženou obtěžují.

POMÁHAJÍ PROSTŘEDKY S KYSELÝM PH

Odborníci doporučují používat ke každodenní intimní hygieně prostředky, které obsahují kyselinu mléčnou, například Lactacyd nebo Femigel s obsahem Tea Tree Oil či Femigyn - vaginální čípky pomáhající zajistit biologickou rovnováhu v pochvě. Další možností je přípravek Gyntima, který obsahuje antiseptickou přísadu.

Kyselinou mléčnou jsou také napuštěny kapesníčky pro intimní hygienu, které lze použít na cestách, v zaměstnání, po sportování, v horkém počasí, během menstruace či po pohlavním styku. Preventivně se dají používat také vaginální čípky Fermalac Vaginal, potravní doplněk Candilac s obsahem acidofilních kultur a tablety Lactobacil acidolifus.

V situaci, kdy jsme již mykózu zažily a máme s ní své zkušenosti, můžeme o víkendu, kdy se s lékařem nemůžeme poradit, použít volně prodejné léky.

Na výběr je jich několik: vaginální čípky a krém k zevnímu použití Econazol, Gyno Pevaryl jak vaginální čípky, tak i combipack (čípky a krém). Je to účinná a bezpečná léčba, která je dostupná i bez předpisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám