Hlavní obsah

Kolik minut intenzivního pohybu může snížit riziko vzniku rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičení je jedním z klíčových prvků zdravého životního stylu, který může mít pozitivní vliv na vaše celkové zdraví. Nedávná studie navíc ukázala, že pravidelná fyzická aktivita může významně snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny. Dobrá zpráva? Pomůže i sporadických pár minut intenzivní činnosti v rámci běžných denních aktivit.

Foto: Profimedia.cz

I krátká intenzivní fyzická činnost provozovaná několikrát denně může významně snížit riziko vzniku rakoviny.

Článek

Fyzická aktivita je důležitým aspektem v udržení si celkového zdraví a pohody. Výzkumy ukazují, že pravidelné cvičení může snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka a rakovina.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že lidé, kteří nejsou dostatečně aktivní, mají o 20–30 % vyšší riziko předčasného úmrtí ve srovnání s aktivními jedinci.

Lékařka Ludmila Bezdíčková: Zdravé vztahy jsou základ zdravého života

Zdraví

I když je důležitost fyzické aktivity zcela jasná, přibližně 1 ze 3 žen a 1 ze 4 mužů na celém světě nedodržují doporučení pro středně intenzivní cvičení po dobu alespoň 150 minut nebo cvičení se silnou intenzitou po dobu 75 minut každý týden.

Nová studie ale přináší dobrou zprávu pro ty, kteří nemohou intenzivně cvičit, nebo to nechtějí dělat.

Každodenní domácí práce jako cvičení

Na základě údajů získaných z akcelerometru umístěného na zápěstí 22 398 nesportujících dospělých, shromážděných prostřednictvím britské Biobanky, byly pouhé 4,5 minuty intenzivní fyzické aktivity denně rozdělené do několika úseků po jedné minutě spojeny s až o 32 % nižším rizikem vzniku rakoviny.

Studii vedl Dr. Emmanuel Stamatakis, profesor fyzické aktivity, životního stylu a zdraví populace na Sydneyské univerzitě, a byla publikována v JAMA Oncology Trusted Source.

„Musíme dále prozkoumat tuto souvislost prostřednictvím větších studií, ale zdá se, že VILPA (intenzivní přerušovaná pohybová aktivita v rámci každodenního života) může být slibným a bezplatným doporučením pro snížení rizika vzniku rakoviny u lidí, kteří považují obvyklé druhy cvičení za obtížné nebo neatraktivní,“ uvedl Dr. Stamatakis v tiskové zprávě.

Co je VILPA?

Dr. Stamatakis a jeho spolupracovníci přišli s termínem VILPA (intenzivní přerušované pohybové aktivity v rámci každodenního života), jenž odkazuje na krátké intenzivní zapojení fyzických aktivit, které děláme běžně v rámci svého životního stylu.

VILPA zahrnuje například aktivity:

  • chůze do kopce
  • sprinty na 100-200 metrů
  • nošení dětí nebo potravin na vzdálenost 50–100 metrů
  • intenzivní domácí práce

VILPA se liší od tradiční intenzivní fyzické aktivity tím, že je krátká – do 1-2 minut – a sporadická, spíše než kontinuální a strukturovaná.

Středomořská strava může snížit riziko demence téměř o čtvrtinu

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám