Hlavní obsah

Patnáctiletého chlapce zabilo kousnutí klíštěte

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nakažené klíště opět zabíjelo. Obětí je 15letý chlapec ze Stříbra, který se nakazil koncem července a v polovině srpna zemřel. Přestože se ještě stále čeká na definitivní potvrzení případu, je téměř jisté, že chlapce zabilo infikované klíště. Právu to potvrdil v pátek doktor Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Foto: Archiv UPT AV ČR

TZ snímek ZEOLITU z el. mikroskopu

Článek

"Celkově je sice počet nakažených klíšťovou encefalitidou letos menší než vloni, ale důsledky jsou stejné," řekl doktor Beneš.

K pátku v České republice klíšťovou encefalitidou onemocnělo 329 lidí, což je o 120 méně než loni ve stejném období. Lymskou boreliózu dostalo 1847 pacientů a loni ve stejném období to bylo 2070. Loni celkově zemřeli na kousnutí klíštětem tři lidé, letos již dva. 60letý muž z Berounska a nyní 15letý chlapec ze Stříbra.

"Úmrtí tak mladého člověka na klíšťovou encefalitidu nepamatuji. Většinou to vždycky byli starší lidé. Vždyť loni zemřel 80letý muž ze Zlínska, 71letá žena z Olomouce a 30letý muž z Bruntálu," řekl Beneš. V současné době v Ústí nad Labem ještě bojují další dva lidé s klíšťovou encefalitidou. Jejich zdravotní stav lékaři označují za vážný.

Pomůže očkování

Klíšťat je letos na podzim hodně a umožnilo to teplé září. Až do listopadu musíme počítat s tím, že klíšťata najdeme na vlhčích a zatravněných loukách, pastvinách, v křovinách a na okrajích lesů. Stále více jich je i v městských parcích, včetně Prahy. Nejúčinnější prevencí klíšťové encefalitidy je očkování, kdy je možné vakcínu aplikovat po celý rok v tzv. zkráceném očkovacím schématu, kdy druhá dávka se aplikuje čtrnáct dní po první. I když injekce si každý zájemce hradí sám, většina zdravotních pojišťoven na očkování finančně přispívá.

"Po každé procházce na rizikovém místě bychom se měli prohlédnout a zkontrolovat, zda někde nemáme klíště. Jestliže ano, pak ho kývavým pohybem nejlépe pinzetou vyndat a ranku dezinfikovat," řekl Beneš. Zdůraznil, že ne každé klíště je infikované, a proto většinou se nám po kousnutí klíštěte nic nestane. "Žádné přisátí klíštěte ale nelze podcenit," varoval Beneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíšťata mohou zaútočit i v zimním období

Klíšťata loni nakazila 609 lidí, z toho 68 dětí do patnácti let a 253 dospělých do 45 let, ostatní byli starší. Klíšťata, která přenášejí infekční onemocnění...

Proti klíšťovce se bráníme již nyní

Předjaří láká k procházkám do přírody. A i když se nám louky a lesy zdají ještě ospalé, příroda se velmi rychle probouzí. "A spolu s nimi klíšťata. Neměli...

Klíšťata útočí i na horách

Dlouhá léta platilo, že na horách od nadmořské výšky 700 až 800 m se s klíštětem již člověk nesetká. Nyní se ukazuje, že toto tvrzení není pravda....

Výběr článků

Načítám