Hlavní obsah

Každodenní návyky, kvůli kterým stárneme rychleji

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době, kdy se mladistvý vzhled rovná cihle zlata, je výplň vrásek asi tak stejný standard jako návštěva holiče. Jen málokdo ale ví, že stárnutí lze oddálit i přirozenou cestou. Stačí jen změnit každodenní maličkosti - vyměnit povlak na polštáři nebo přestat používat plastové brčko. Chcete se dozvědět víc?

Foto: Profimedia.cz

Věděla jste, že vráskám se můžete vyhnout i přirozenou cestou?

Článek

Přestaňte spát na bavlněném povlaku 

První změna je jednoduchá - vyměňte svůj bavlněný povlak na polštář za hedvábný. Bavlna totiž často vede ke zbytečnému namáhání pokožky obličeje. „Hedvábí zabrání tvorbě vrásek a přeležení, které na pleť nepůsobí dobře,” říká dermatoložka Marie Jhin Whimnová pro Daily Mail a dodává, že hedvábný povlak je i zdravější pro vaše vlasy.

Vyhněte se multitaskingu

Multitasking je fenomén dnešní doby. Zatímco v jedné ruce držíme dítě, tou druhou odepisujeme na pracovní e-maily a zároveň telefonujeme manželovi, co má koupit domů. Dělání více věcí najednou je stresující - stres jako takový negativně působí na naši pokožku a my tak rychleji stárneme. Zkuste ve svém tempu alespoň občas zvolnit a uvidíte, že vám vaše pleť poděkuje.

Vyhýbejte se klimatizaci a topení

Tyto systémy bohužel naši pokožku vysušují a způsobují tak jemné linky a vrásky. Pokud na vás v práci čeká klimatizace, nezapomeňte svou pleť řádně ošetřit hydratačním krémem, který ji alespoň zčásti ochrání.

Neodstraňujte tuky ze stravy

„Tuky byly v minulých letech démonizovány, ale pravdou je, že je potřebujeme. Tvoří totiž bloky hormonů a jsou odpovědné za celistvost buněčné membrány. Dostatek zdravých tuků má navíc za následek zdravou a zářící pokožku,” říká doktorka Deepa Verma.

Lidé by proto měli zajistit, aby jejich strava byla bohatá na potraviny, jako je avokádo, protože má vysokou hladinu vitamínu E a poskytuje pokožce pružnost. Výborná jsou také semena slunečnice, protože jsou zdrojem selenu a mědi a pomáhají udržovat pokožku svěží.

Vyhněte se usrkávání nápoje brčkem

Brčka jsou v některých případech možná komfortní, ale věřte, že jejich používáním velmi škodíte své pleti. Srkáním totiž namáháme obličejové svaly a rozbíjíme si tak kolagenová a elastinová vlákna, kvůli čemuž se nám pak tvoří vrásky kolem úst.

Nestříkejte si parfém na krk

Dlouhá léta nás kosmetický průmysl přesvědčoval, že parfém je třeba umístit na krk a zápěstí. To ale není tak docela zdravé, protože pokožka krku je extrémně jemná a parfém ji tak snadno poškodí a zároveň i vysuší.

Vyhněte se oplachování obličeje teplou vodou

Ačkoli oplachování obličeje teplou vodou může být zejména v zimních měsících příjemné, dermatologové to nedoporučují. Horká voda totiž snadno naruší přirozenou kožní bariéru a může zbavit pokožku přirozené vlhkosti a mastnoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám