Hlavní obsah

Jóga zlepšuje pacientům s rakovinou spánek

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Američtí odborníci z Andersonova onkologického centra při Texaské univerzitě zjistili, že tibetská jóga pomáhá pacientům s rakovinou lépe spát. Lékaři budou moci svým pacientům místo léků na spaní doporučovat lekce jógy s proškolenými cvičiteli.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek zve v květnu na prohlídky zámeckých okruhů s bohatě zařízenými komnatami i na pohádkové prohlídky pro děti.

Článek

Na univerzitě v Texasu testovali jógu na několika pacientech s rakovinou, kteří mají problémy s kvalitou spánku či jeho délkou. Rozdělili je do dvou skupin, první užívala běžné léky, druhá pravidelně cvičila jógu.

Spánek osob z první skupiny se během pár týdnů významně zlepšil, byl delší a hlubší. Pacientům se zdály hezčí sny a během noci se jen zřídka budili.

Vědci zároveň připustili, že se pacienti ostatních průvodních symptomů, jako je například úzkost, deprese či vyčerpání, nezbavili.

"Možná jsme však ukvapení. Náš výzkum probíhal jen několik málo týdnů a z dlouhodobého hlediska by mohla jóga pomoci zlepšit i jiné sféry života pacientů," prohlásil mluvčí onkologického oddělení.

Jako nejúčinnější se prokázala tibetská cvičení Tsa lung a Trul khor. Zahrnují několik speciálních dechových technik, cvičení představivosti a sugesce, techniku volných myšlenkových asociací a především specifické cvičební polohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Modlení napomáhá klidnému spaní

Němečtí vědci tvrdí, že přišli na jednoduchý a účinný způsob, jak zahnat zlé sny a ve spánku se vyhnout nočním můrám. Podle nich prý stačí se před usnutím...

Poruchy spánku trápí třetinu lidí

Zdravý člověk prospí jednu třetinu svého života. Ne každému je to ale dopřáno. Poměrně velký počet lidí, až jedna třetina, trpí nespavostí a s rostoucím věkem...

Spánek rozhoduje o kvalitě života

Kdo nezažil na vlastní kůži nespavost, neví, co všechno obnáší. Ležíme v posteli, spánek stále nepřichází, a to přesto, že jsme unaveni. Někdy se dostaví...

Výběr článků

Načítám