Hlavní obsah

Antikoncepce může u mladých dívek zvyšovat riziko depresivních stavů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objev hormonální antikoncepce znamenal velký pokrok. Jedná se o jednu z nejspolehlivějších možností, jak zabránit nechtěnému početí. Stejně jako jiné léky, které pomáhají, má ale i antikoncepce některé nepříjemné vedlejší účinky, byť se je výrobci snaží co nejvíce omezovat. Kromě jiného může u mladých dívek například zvyšovat riziko depresivních stavů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S vývojem a zlepšováním antikoncepce byla zprvu spojována i mnohá negativa. Ve spojitosti s jejím užíváním se mluvilo o možném riziku výskytu rakoviny prsu, vzniku krevních sraženin nebo nárůstu váhy.

Tato i mnohá jiná možná negativa výrobci opakovaně co nejvíce eliminují, i tak ale podle odborníků zůstává faktem, že některá negativa tu mohou stále být.

Antikoncepce může mít například výraznější vliv na náladu a psychické rozpoložení především mladých uživatelek, uvádí server Independent.

Co by dívky měly vědět, než začnou užívat hormonální antikoncepci

Vztahy a sex

S novou informací potvrzující tento fakt v posledních dnech přišli i odborníci z několika významných institucí (Brigham and Women's Hospital v americkém Bostonu, Centrum klinické medicíny v nizozemském Groningenu či Nemocnice v nizozemském Leidenu).

Vliv na mladé dívky 

Ve studii, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise Jama Psychiatry, vědci uvedli, že ve skupině sedmnáctiletých dívek a žen do 25 let věku u většiny z tisícovky dobrovolnic nenalezli nijak významný spojovací faktor, který by poukazoval na spojitost orálního užívání antikoncepce a depresivních symptomů.

To ale neplatí u dívek mladších, konkrétně 16letých. U těch, které v tomto věku již užívaly antikoncepci, totiž vědci zjistili výrazně vyšší výskyt depresivních symptomů než u těch, které ji v tom samém věku ještě neužívaly.

Antikoncepce a neplodnost? Největší problém je v délce užívání

Děti

„Většina žen užívajících antikoncepci s ní začala v teenagerovském věku. Teenagerky ale právě v tomto období procházejí různými emocionálními změnami, i proto se řada matek obává o psychické rozpoložení dcer, které s antikoncepcí začínají. Proto je třeba vše podrobně prozkoumat,” uvádí autorka Anouk de Witová.

„Počínající příznaky deprese jsou u mladých viditelné stále častěji a mohou výrazně ovlivňovat kvalitu jejich života,” vysvětluje spoluautorka studie Hadine Joffeová.

„Každopádně je třeba, aby rodiče uživatelek, samy uživatelky i zdravotní pracovníci byli seznámeni s možnostmi výskytu depresivních symptomů, které mohou ovlivnit kvalitu života i pravidelnost užívání antikoncepce,” dodala Witová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám