Hlavní obsah

Jaké potraviny omezit v jídelníčku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lidé si stále lámou hlavu nad tím, proč nemohou zhubnout. Ačkoli jedí menší porce a nepřejídají se, stále se jim váha ne a ne hnout tím správným směrem. Problém může být v nadměrné konzumaci potravin, které by v ideálním případě měly z jídelníčku vymizet úplně, anebo být omezeny na minimum.

Foto: Profimedia.cz

Hříšně dobré, příšerně nezdravé. Rafinované cukry nejsou pro naše tělo ničím přínosné.

Článek

Výrobky z vysoce zpracované bílé mouky

Čím více rafinovaný výrobek je, tím méně je vhodný pro naše tělo, protože nám nic nepřinese. A v některých případech podle wmnlife.com dokonce takové potraviny mohou být i zdraví nebezpečné. Výrobky z vysoce zpracované bílé mouky jsou jedním z takových případů.

Aby byla mouka sněhobílá, výrobci mohou pro její bělení používat nejrůznější prostředky, které nejsou pro zdraví člověka ničím prospěšné, spíše naopak. Bílá mouka má také extrémně vysoký glykemický index a není vhodná pro diabetiky, ani pro lidi bojující s váhou.

Umělá sladidla

Umělá sladidla jsou populární především mezi lidmi, kteří trpí cukrovkou, konzumují je ve velkém také lidé, kteří se snaží zhubnout. Nahrazují jimi cukr a med, které se běžně pro slazení používají. Jenomže ne vždy je to dobrý nápad. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že lidé, kteří užívají umělá sladidla, mají větší tendenci k přibývání na váze.

Vyhněte se především aspartamu, který způsobuje raketový vzestup hladiny aminokyselin, což může být v některých případech až toxické. Ne nadarmo se mu často přezdívá sladký jed.

Rafinované cukry

Někteří odborníci se domnívají, že se rakovinové buňky živí rafinovanými cukry, podle nich jim sladké potraviny pomáhají růst a rozvíjet se daleko rychleji. O fruktózovém kukuřičném sirupu se například říká, že snadno metabolizuje rakovinové buňky. Všeobecně bychom se, nejenom kvůli strachu z rakoviny, měli těmto typům cukrů vyhýbat. Najdeme je ve sladkostech, koláčích, šťávách, omáčkách a limonádách.

Nakládané, uzené, solené

Nakládané, uzené a solené druhy jsou také na seznamu nepříliš vhodných potravin, nejen do redukčního jídelníčku, ale co se týče jídla obecně. Nakládané potraviny (pokud je nenakládáme doma) mají obvykle velký podíl cukru, soli a nejrůznějších stabilizátorů a aditiv, které mají prodloužit potravině životnost na co nejdelší dobu.

Nutno zmínit, že potravina, několik týdnů nebo i měsíců naložená v nálevu, bude z živin, jež obsahuje v syrovém stavu, obsahovat jen opravdu malý zlomek. To ovšem neplatí o kvašené zelenině, která má dostatek vitamínů, minerálů a enzymů.

Uzené potraviny jsou velmi tučné a často také přesolené. Je obecně známo, že konzumujeme mnohonásobně (3x) více soli, než bychom podle doporučení lékařů měli. Kvůli vysoké konzumaci solených výrobků a dosolování jídel mnoho lidí trpí zvýšeným tlakem. Mezi další problémy spojené s nadměrným solením patří zvýšené riziko mrtvice, infarktu, řídnutí kostí a v pozdějším věku i nádory žaludku.

Losos

Losos, ryba s oranžovým masem, je výživovými poradci i lékaři velmi často doporučován jako vhodné maso ke konzumaci. Jenomže pozor. Není losos jako losos. V tomto případě je opravdu velmi důležité sledovat, odkud ryba na talíři je. Většina lososů totiž pochází z farmářských chovů. A zde je celý kámen úrazu.

Chovatelé údajně ryby drží v nepřirozeně stísněném prostředí a do stravy jim přidávají spoustu antibiotik a chemikálií, aby předešli nemocím chovu. Vědci varovali, že takto chované ryby na maso mohou mít velmi negativní dopad na zdraví člověka. Hovořilo se dokonce o karcinogenních hrozbách.

Obecně, ač se za poslední dobu podmínky díky velké kritice chovů zlepšily, je lepší kupovat lososa odchyceného na volném moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám