Hlavní obsah

Jaké potraviny je vhodné jíst, když trpíte nechutenstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres, rozchod, nemoc nebo třeba i vysoké venkovní teploty. To všechno může mít vliv na náš apetit. Jaké potraviny doporučují dietologové konzumovat při ztrátě chuti k jídlu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ztrátu chuti prožil téměř každý z nás. Pokud právě prožíváte obtížnou životní zkušenost, jako je rozchod nebo závažná nemoc, jídlo je nejspíš to poslední, na co máte pomyšlení.

Přesto je důležité na výživu dbát a neodstřihnout své tělo od důležitých vitamínů a minerálů.

Jídlo a pití jsou totiž z fyziologického hlediska pro naše tělo nepostradatelná věc a nedostatečným či nepravidelným režimem si koledujeme o zdravotní potíže.

„Naše tělo potřebuje energii a živiny, aby fungovalo, takže je důležité jíst, i když máme chuť potlačenou,“ říká registrovaná dietoložka a nutriční specialistka Signe Svanfeldtová pro Stylist.

Jaké potraviny jsou nejlepší, když bojujete s chutí k jídlu?

Tekuté potraviny

Pokud trpíte sníženou chutí k jídlu a nemůžete se najíst, je pravděpodobné, že vám chybí energie. Pokud se vám při myšlence na klasická jídla obrací žaludek, vyzkoušejte tekutá, která mohou obsahovat mnoho vitamínů a živin.

Zkusit můžete například zeleninové polévky, smoothies (rozmixované ovoce s mlékem či jeho rostlinnou alternativou) a džusy z čerstvých plodů. „Pokud se rozhodnete pro smoothie, přidejte do něj ořechové máslo nebo samotné ořechy pro extra dávku energie. Skvěle poslouží také dávka proteinu,“ doporučuje Svanfeldtová.

Slaná jídla

„Slané potraviny zvyšují chuť k jídlu. Svačinky typu olivy, slané sušenky či sýr vám tak mohou pomoci přivodit si opět chuť ke konzumaci,“ říká Svanfeldtová.

Potraviny bohaté na energii a živiny

Pokud nejíte dostatečně, vaše tělo pravděpodobně postrádá důležité živiny. Podle Svanfeldtové je proto dobré přemýšlet o začlenění potravin bohatých na živiny zpět do vaší stravy, jako jsou ořechy, semena, ořechové máslo, celozrnný chléb nebo jogurt.

Osvěžující potraviny

Pokud cítíte, že váš žaludek by nedokázal strávit těžká jídla, vyzkoušejte něco osvěžujícího, jako je ovoce. Začněte pomalu, po malých kouscích, ideální jsou například bobule nebo kousky melounu, jablek či hroznů. Ovoce je nejen zdravou variantou, ale také se snadno tráví a dodá vám energii, i když nemáte hlad.

Můžete si vytvořit také domácí sorbet nebo třeba zmrzlinu. Stačit vám budou formy na zmrzlinu a vaše oblíbené smoothie či fresh džus, které dáte zamrazit.

Pamatujte na to, že dlouhodobá ztráta chuti k jídlu či nedostatečný pitný režim jsou navíc závažným důvodem, kvůli kterému je potřeba vyhledat lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám