Hlavní obsah

Jak si poradit se spálením či bodnutím hmyzem

Právo, ja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem teplých dní jistě zaznamenáme i nepříjemné projevy léta. Mezi ně patří bodnutí hmyzem, spálení či vyrážka ze sluníčka, zarudnutí a svědění kůže. Aby nás zdravotní potíže dlouho neobtěžovaly, měli bychom mít v lékárničce přípravky, které jejich projevům zamezí.

Článek

Je to třeba Hydrocortison, Fenistil či pokud dáváme přednost přírodním preparátům Aloe Vera. Dokáží během několika minut zklidnit podrážděnou pokožku, zmírnit bolest a mají i protisvědivé účinky.

Platí také na sluneční alergii

Přípravky jsou určeny i na poškození kůže sluncem a použít se dají i tehdy, když se třeba popálíme od kopřiv. Jistě uvítáme nejen rychlý a léčivý účinek, ale i chladivý, zklidňující efekt. Kromě toho také, na rozdíl od domácích přípravků, výrazně a rychle omezují svědění. Ocet nebo pleťové mléko totiž nepříjemné projevy pouze chladí.

Pozor na včely a vosy

Především po bodnutí vosou nebo včelou může dojít ke značně silné reakci. Objevit se může nejen rudý otok, ale také kopřivka, zvracení, průjem a dušnost. V nejhorším případě dojde dokonce k šokovému stavu. Pokud tímto typem alergie člověk trpí, je třeba být velmi ostražitý, když se pohybuje v blízkosti kvetoucích luk a zahrad, ale také na tržištích, kde se skladuje ovoce, protože bodavý hmyz se tu rád shromažďuje.

Ostražitosti je také třeba, když si děti hrají u starých kmenů či pařezů, kde by mohly mít vosy svá hnízda. Spolehlivě je najdeme také u stánků s občerstvením. Sladkosti, limonády v kelímcích a odpadkové koše jsou pro vosy vítaným shromaždištěm.

Odborníci alergikům také radí, aby se neslunili mokří, zpocení nebo používali opalovacím olejem, který přitahuje hmyz. A hlavně musí nosit potřebné léky s sebou.

Protisvědivý účinek léčiv, například Fenistilu, je způsoben tím, že obsahuje léčivé látky proti histaminu, jehož uvolňování právě svědění vyvolává. Tím, že působí proti histaminu, který spouští i alergickou reakci, je vhodný také na alergickou vyrážku, jako je např. kopřivka.

Každý z těchto přípravků je volně prodejný. Je však velmi důležité před jeho aplikací důkladně prostudovat příbalový leták. Kromě těchto preparátů nám lékař může podle potřeby předepsat i další léky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám