Hlavní obsah

Jak si nejlépe vychutnat konopná semínka

Novinky, das

Konopí je bylinou, která má všestranné využití, a není divu, že se k ní vracíme. Konopné semínko a výrobky z něj patří jednoznačně mezi jedny z nejdůležitějších přírodních potravinových doplňků pro lidský organismus. Pouhá hrstka těchto semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku živin.

Foto: Profimedia.cz

Konopná semínka

Článek

Konopné semínko obsahuje 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, je tedy nejdokonalejší náhradou masa, protože obsahuje zcela kompletní bílkovinu. Dále v něm naleznete i prospěšné rostlinné steroly a ideální poměr (1 : 3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Odborníci tak konopné semínko doporučují při regulaci cholesterolu, na posílení imunitního systému a jako podporu při kardiovaskulárních a onkologických onemocněních.

Konopné semínko ale také pomáhá odbourávat kyselinu máselnou zodpovědnou za bolest svalů a pak také příznivě působí na pokožku, podporuje růst svalové hmoty a je výbornou prevencí před onemocněním astmatem, artritidou nebo vředy.

Semínka neloupaná či loupaná

V surové podobě, tedy neloupaná semínka je nejvhodnější nechat naklíčit. Tím získají na jemnosti i chuti. Druhou možností je pražení. Trošku silnější slupka touto přípravou změkne.

Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho či jíst samotná jako oříšky. Je možné je jednoduše nasypat na namazaný chléb či do müsli.

Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Mouka se přidává do pekárenských výrobků (10–15 %, lze přidat i celá semena) či omáček. Jako „zdravou“ alternativu k chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.

Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřívány na více než 45 stupňů Celsia. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným.

Konopné mléko

Foto: Carun
Suroviny: 100 g loupaných konopných semínek, 1–2 čajové lžičky skořice (není nutná), kapka přírodního vanilkového extraktu, 50 ml vody
Postup: Všechny suroviny dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Poté přeceďte přes jemné plátýnko a podávejte. Mléko vydrží v lednici dva až tři dny.Tip: Dáváte-li přednost sladkému, můžete přidat například datle.

 Jamajské konopné pirožky (4 porce)

Foto: Carun
Suroviny: 335 g celozrnné mouky, 38 g konopné mouky, 210 g konopného másla nebo neztuženého margarínu, 1,5 čajové lžičky papriky, 2 čajové lžičky kurkumy, 5 polévkových lžic studené vodyNáplň: 3 nadrobno nasekané cibule, 2–3 čerstvé papričky chilli, 4 čajové lžičky mletého zázvoru nebo 1,5 cm čerstvě nastrouhaného, 2 stroužky česneku, pepř, čerstvý koriandr, zelenina pro 4 osoby – brambory, mrkev, kukuřice, pastinák, olivový olej na smažení
Postup: Obě mouky promíchejte s paprikou, kurkumou a solí. Lehce vetřete tuk, aby směs připomínala strouhanku. Pomalu přilévejte studenou vodu a vypracujte tuhé těsto. Nejméně na hodinu uložte do ledničky. Potom z něj na mírně pomoučeném vále udělejte váleček a nařežte na kolečka o průměru 10 cm. Každé z nich rozválejte na ovál 10 × 20 cm, čímž jsou připravená k plnění.Nadešel čas na náplň. Cibuli a papričky smažte asi minutu, přidejte česnek a nakonec zázvor. Za další minutu přihoďte brambory nakrájené na centimetrové kostičky, zeleninu a kukuřici. Než zelenina změkne, dochuťte ji koriandrem a pepřem. Směsí naplňte pirožky a 15 minut pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia.

 Konopný koláč s tvarohovou náplní

Foto: Tescorecepty.cz
Suroviny: 80 g celozrnné mouky, 2 vejce, lžička stévie, konopná semínka, dvě hrsti malin, půl vaničky tvarohu, lžička prášku do pečiva, maliny na ozdobu, 4 lžičky kakaa
Postup: Semínka rozmixujte a smíchejte s moukou, 2 lžičkami kakaa, žloutky a stévií. Vznikne hladké těsto, které můžete podle potřeby zředit vodou. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vytvořte tuhý sníh a ⅔ přidejte do těsta. Do zbylé části vložte maliny, zbytek kakaa, tvaroh a vyšlehejte. Formu vyložte pečicím papírem a nalijte na něj těsto. Na těsto přidejte tvarohovou směs. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Hotový koláč ozdobte čerstvými malinami.

Ledové coffee smoothie s konopným semínkem

Foto: Tescorecepty.cz
Suroviny: 1 mražený banán, 1 lžíce chia semínek, 2 sušené datle, 125 ml kokosového mléka, 2 lžičky rozpustné kávy, 1 lžička konopného semínka
Postup: Všechny ingredience kromě konopného semínka vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Hotové smoothie posypte konopným semínkem a můžete podávat.

Mohlo by vás zajímat na Seznam.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám