Hlavní obsah

Jak se vyhnout pálení žáhy

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občasné pálení žáhy není až tak závažný faktor, který by nás měl nějak znepokojovat. Pokud se ale opakuje častěji, je na místě začít danou situaci co nejdříve řešit, a to v rámci ochrany vlastního zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Účinným preventivním krokem proti pálení žáhy je správné stravování.

Článek

Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroezofageálního refluxu. Kyselina, která má v žaludku za úkol trávit potravu, stoupá nahoru do jícnu a dráždí citlivou tkáň.

Zjednodušeně řečeno: žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět - je to neúplné zvracení. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku nebo obtížné a bolestivé polykání.

Za časté pálení žáhy si ve většině případů můžeme sami. Jíme ve spěchu, nepravidelně a nezdravě. Pokud už nás žáha začne zlobit, existuje celá řada přípravků, které nám uleví. Mnohem lepší ale je, aby takové stavy přicházely co nejméně.

K tomu, abychom se pálení žáhy vyhnuli, stačí i menší změny v každodenním režimu. Server Health přinesl přehled několika z nich, které jsou přínosné nejen z hlediska eliminace pálení žáhy, ale i celkového lepšího zdravotního stavu.

Optimální hmotnost

Že má nadváha neblahý vliv na celkové zdraví, je známo. Kromě toho má také významný vliv na mnohé fyzické projevy našeho organismu, a to včetně pálení žáhy. Studie, které se účastnilo 10 000 žen, prokázala, že i nepatrné zvýšení hodnoty BMI (body mass indexu) má za následek častější vznik refluxu.

Podle Robynne Chutkanové, odborné asistentky na gastroenterologii v Georgetown University Medical Center, má už snížení váhy o čtyři kilogramy vliv na zmenšení projevů refluxu a případné pálení žáhy.

Vhodná strava 

Trpíte-li občas pálením žáhy, konzumací nevhodných potravin můžete tyto projevy jen zhoršit. Největšími "nepřáteli" jsou v tomto případě tučné potraviny, ale i čokoláda, citrusy nebo džusy.

Ne všichni ale reagují na potraviny stejně. Pokud vám i občasná konzumace některých jídel dělá nepříjemnosti a pálí vás po nich žáha, raději se jich nadobro zřekněte.

S vhodnou stravou jde ruku v ruce i množství potravin, které zkonzumujete během dne. Sníte-li toho naráz příliš moc, riskujete větší potíže.

Alkohol

Alkohol zvyšuje kyselost žaludku. Trpíte-li tedy pálením žáhy, měli byste si i občasné popíjení raději dvakrát rozmyslet. Mnohé alkoholové nápoje navíc obsahují těžké chemické sloučeniny, které samy o sobě dráždí žaludeční sliznici. Podobné to je u perlivých nápojů.

Omezte kouření a kávu

Kouření samo o sobě může způsobovat reflux, navíc má "relaxační" účinek na ventil mezi jícnem a žaludkem. "Ventil při kouření nepracuje tak, jak má, a obsah žaludku tak může postupovat směrem vzhůru do jícnu," vysvětluje doktorka Chutkanová. Takovým nepřítelem je i káva. A to dokonce i ta, která je označována jako bezkofeinová.

Nejezte před spaním

Platí jednoduché pravidlo. Když v noci spíte, nebo i když jen ležíte u televize nebo si čtete, z hlediska přijaté potravy nefunguje gravitace rozhodně ve váš prospěch. U nepříjemných žaludečních kyselin tak vzniká mnohem větší riziko, že se budou vracet do jícnu.

Pokud trpíte pálením žáhy, doporučují lékaři vymezit dobu posledního večerního pokrmu na rozmezí i několika hodin před tím, než si jdete lehnout. Jedině tak bude mít tělo čas přijatou potravu důkladně a v klidu trávit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám