Hlavní obsah

Jak se v létě vyhnout střevním potížím

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohdy si střevní potíže způsobíme sami ještě před tím, než vystrčíme hlavu z domu. Jejich častou příčinou je stres. Provází nás poslední dny před dovolenou v práci, když se snažíme o to, abychom všechno stihli a zvládli i úkoly svěřené na poslední chvíli.

Článek

"K průjmu přispěje i oslabení organismu ze stresu, který většinou každou cestu provází. Další příčiny mohou být změna denního režimu, nedostatek spánku, nezvyklé jídlo v zahraničí a celková změna prostředí. Akutní průjem můžeme dostat kdekoliv, a to nejen v cizině, ale i doma. Jeho příčinou bývá často infekce. Postižený obvykle nevyhledá lékaře, léčí se sám a většinou má za dva až tři dny po problémech. Častěji nás ale postihne na dovolené. Pod názvem průjem cestovatelů se skrývá infekce, která postihne 50 až 75 procent turistů v Africe a Asii a jen 7 procent v Severní Americe a západní a severní Evropě," uvádí MUDr. Petr Mareček, gastroenterolog z Berouna.

Potíže zastavíme

K odstranění akutních potíží se doporučuje např. Imodium Plus. Zmírňuje totiž i další obtíže, které průjem provázejí - plynatost, bolesti v břiše či pocit nadýmání. Jeho výhodou je, že tablety není nutné zapíjet, dají se rozžvýkat, a tím užít i ve velmi akutní situaci.

Dalším osvědčeným prostředkem je Smecta. Váže toxické látky, které se na vzniku průjmu podílejí, a mohou ji bez problému užívat i děti. Endiaron má zase účinky spíše dezinfekční. Někdo ale nedá dopustit na živočišné uhlí či jeho modernější formu Carbofit.

Aby dovolenou nezkazil průjem

Hodně lidí sází na tvrdý alkohol. Odborníci sice říkají, že je to lepší prevence, než když neužijeme nic, ale nemůžeme od něj očekávat stoprocentní ochranu. Preventivně se však osvědčila probiotika. To jsou mikroorganismy lidského původu, které příznivě ovlivňují naše zdraví. Abychom pomohli zažívacímu traktu vyrovnat se s nezvyklou stravou či naopak s poněkud jednotvárnými pokrmy vlastní výroby, pak odborníci doporučují užívat právě probiotika.

Již preventivně před cestou i během pobytu v exotické cizině je možno užívat přípravek Santax S. Při průjmu jsou ale vhodné jiné preparáty, např. Mutaflor, Colinfant či Lacidofil nebo potravinové doplňky charakteru probiotik třeba Symbi-lakt. Podobnou službu splňuje i konzumace jogurtu s obsahem živé kultury.

Laktobacily či jiná probiotika si poradí i tehdy, když dojde v trávicím ústrojí k pozdvižení. Navíc pomáhají udržet správnou funkci střeva při vstřebávání živin z potravy a správného vylučování odpadních látek.

Pokud se užívají při infekčním průjmu, pak snižují nutnost hospitalizace, zkracují délku jejího trvání a stabilizují původní střevní flóru. Jsou vhodné jak u průjmu cestovatelů, tak u toho, který vzniká v souvislosti s užíváním antibiotik. Účinkují také při funkční poruše střev (dráždivý tračník). V neposlední řadě mají příznivý účinek i na imunitní systém organismu.

Dostatek tekutin a minerálů

Ať již potíže získáme doma či v zahraničí, musíme při jejich léčbě myslet hlavně na dostatek tekutin a minerálů. Dopřát si můžeme:

  • sladký čaj, minerální vodu, iontové nápoje;
  • polévky, ovocné šťávy;
  • banány, které obsahují draslík, jenž se organismu kvůli častému vyprazdňování nedostává.

"Držet dietu nemá až takový význam, jaký se jí dříve přisuzoval. V současné době se doporučuje první den hladovka a již další den si můžeme dopřát lehké jídlo podle chuti. Rozhodně by nemělo ale být příliš tučné a kořeněné. Pokud je ale úbytek tekutin větší, můžeme je spolu s minerály doplnit rehydratačním roztokem. Ten připravíme z osmi lžiček cukru, dvou lžiček soli, šťávy ze dvou pomerančů či grapefruitů a jednoho litru převařené vody. Vše pořádně promícháme a průběžně popíjíme," dodává dr. Mareček.

KDY VYHLEDÁME LÉKAŘE

  • Pokud vodnatý průjem trvá déle než tři dny (u starých osob a malých dětí pouze déle než den);
  • Jestliže je provázen horečkou a trvá déle než tři dny;
  • Ve stolici se objeví příměs krve;
  • Doprovází ho opakované zvracení a zmenšuje se množství moči;
  • Hmotnost poklesne o více než 5 procent;
  • Když průjem komplikuje jiné závažné onemocnění.

I V CIZINĚ LZE ZABRÁNIT NÁKAZE

  • Pijeme pouze balenou vodu. Používáme ji i při čištění zubů a mytí ovoce či zeleniny;
  • Nedáváme si led do nápojů;
  • Nejíme zmrzlinu a nedostatečně tepelně zpracovaná jídla;
  • Ovoce před jídlem omyjeme pitnou vodou a oloupáme;
  • Nekupujeme jídlo u stánků na ulici;
  • Nekoupeme se v pochybných vodách.

Další informace najdeme na www.prujemplus.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Střevní potíže dokáží zkazit dovolenou

Střevní potíže nám mohou zkazit nejen dovolenou, ale způsobit i komplikace v každodenním životě. V letních měsících jsou pak nejčastějším onemocněním lidí,...

Výběr článků

Načítám