Hlavní obsah

Nejčastější suvenýry z dovolené - průjem a kapavka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cestovatelský průjem, žloutenka, malárie a kapavka patří k nejčastějším "suvenýrům" ze zahraničních cest. Podle profesora Jiřího Berana z kliniky infekčních nemocí královéhradecké fakultní nemocnice se 80 procent Čechů nikdy nenechalo očkovat kvůli dovolené v zahraničí.

Článek

"Většina si riziko při cestách po Evropě nepřipouští, spojuje si je s exotickými oblastmi Asie či Afriky," uvádí Beran v časopise Osobní lékař, který vydává Česká lékařská komora. Vyšší riziko nákazy žloutenkou A je podle něj v Egyptě, Tunisku, Turecku a Bulharsku, ale také v Itálii, Řecku, Španělsku a Chorvatsku, což jsou časté cíle zahraničních dovolených Čechů.

Beran doporučuje provést před cestou několik opatření: zkontrolovat platnost očkování, především proti tetanu, a doplnit vakcínu proti žloutence A a B. "Čtyři až šest týdnů před odjezdem je vhodná konzultace ve zdravotním ústavu, aby byl čas sestavit očkovací kalendář," upozorňuje a radí navštívit také zubaře.

Před cestou do ciziny by se měl člověk pojistit na úraz a nemoc, na cesty po EU je nutné mít evropský průkaz zdravotního pojištění pro úhradu základní péče a připojištění, z něhož se hradí poplatky u lékaře a doprava do vlasti v případě zranění a nemoci. Cestovatel by měl mít u sebe také kartičku s uvedením krevní skupiny, alergie a užívanými léky.

Také během cesty se podle Berana vyplatí dodržovat několik jednoduchých pravidel - pít nápoje jen v originálním nepoškozeném obalu a bez ledu. Na WC nepoužívat společné ručníky, k čištění zubů brát pitnou vodu. Ovoce a zeleninu jíst loupané, zmrzliny balené a vynechat plody moře. Vyplatí se mít tablety na průjem.

Beran varuje, že koupání a mytí v povrchových vodách v Africe a Jižní Americe může být zdraví nebezpečné, parazité se mohou dostat z vody do těla i přes neporušenou kůži. Na plážích se vyplatí vždy mít obuv a nelehat si na písek bez podložky.

Nebezpečí přináší také rizikový sex. Nechráněný pohlavní styk může vést k nákaze žloutenkou B, HIV/AIDS, kapavkou a řadou dalších pohlavních nemocí. Žloutenku B nebo C si cestovatel může přivézt, když si v cizině nechá udělat piercing či tetování.

Anketa

Přivezli jste si někdy z dovolené podobný suvenýr?
ano
15,9 %
ne
84,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1036 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám