Hlavní obsah

Jak se jednoduše odpoutat od alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že se z občasného popíjení stal návyk, který se až nezdravě zakořenil do vašich běžných dnů? Vyzkoušejte takzvaný damp lifestyle. Vědomý způsob konzumace alkoholu v minimálních dávkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Damp lifestyle je termín vytvořený úspěšnou tiktokerkou Hanou Elsonovou, který odkazuje na cestu za nalezením kompromisu mezi nadužíváním alkoholu a střízlivostí.

„Myšlenka, která stojí za damp lifestylem, je najít čas na to, abyste si uvědomili, jakou roli hraje alkohol ve vašem rozhodování a emoční regulaci, a učinili vědomé rozhodnutí aktivně se zdržet nadměrného užívání,“ řekla pro Huffington Post Dolly Ferraiuolová, psychoterapeutka působící v oblasti Tampa Bay na americké Floridě. Cílem je osvojit si krátkodobé i dlouhodobé návyky, díky kterým získáte kontrolu nad užíváním alkoholu.

Otázky, které odhalí váš vztah k alkoholu

Zdraví

Jak se postupně přirozeně odpoutat od přemíry konzumace alkoholu?

1. Sledujte svůj aktuální pitný režim

Nejlepším prvním krokem k tomu, abyste zůstali damp, je rozpoznat své současné pitné návyky a vzorce. Sledování vašich současných alkoholových návyků zvyšuje sebeuvědomění a pomáhá identifikovat vzorce, které jsou obzvláště problematické.

Ale nesledujte jen to, co a kolik pijete: „Identifikujte tělesné pocity, emoce, myšlenky, nutkání a chování, které zažíváte před, během a po pití,“ řekla Maria Espinolaová, licencovaná klinická psycholožka se sídlem v Cincinnati pro Huffington Post.

Pijete proto, abyste se po náročných dnech v práci zklidnili? Nebo abyste se s někým nedostali do sporu? Nebo alkohol zmírňuje vaši sociální úzkost? „Je velmi důležité porozumět tomu, proč se rozhodnete pít, a poté prozkoumat, co jiného můžete místo toho udělat, abyste dosáhli podobných výsledků,“ řekla Espinolaová.

2. Konkrétní cíle

Jednou z největších výzev dump lifestylu je to, jak individualizovaný proces to je. Na rozdíl od přísné abstinence si totiž nastavujete cíle vlastní a ty mohou být různé.

V každém případě by ale měly být velmi konkrétní. Můžete se rozhodnout, že si dáte jeden nebo dva drinky v určitě dny v týdnu, nebudete pít sami nebo jen při zvláštních událostech. Nechte se vést svou intuicí.

Pokud například považujete za největší problém to, že pijete jen občas, zato ale neznáte svoji míru, určete si pravidlo dvou drinků, díky kterým si užijete zábavu s přáteli, ale zároveň neztratíte sebekontrolu. „Jde o akt sebekontroly a přijetí,“ říká Ferraiuolová.

3. Znesnadněte si přístup k alkoholu

Pokud se snažíte zbavit například svého zvyku autopilota nalít si pivo nebo víno po práci či před spaním, odepřete si přístup k alkoholu. Pokud budete mít doma co nejméně alkoholu, bude snazší se od něj oprostit.

4. Vždy mějte po ruce sklenku nealkoholického drinku

„Když nemáte po ruce skleničku, můžete mít pocit, jako byste na sebe přitahovali pozornost. To je často pro někoho výzva, aby vám nabídl drink. Ideálním řešením této situace je proto držet si skleničku s čímkoliv nealkoholickým. Pamatujte, že volba drinku je zcela na vás a nikomu se nemusíte ospravedlňovat,“ říká lékař Lawrence Weinstein.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

5. Změňte své rituály

Pokud jste například naučení vypít sklenku vína před spaním, abyste se uklidnili, pak tento rituál nahraďte například heřmánkovým čajem nebo fermentovanou kombuchou a napusťte si teplou vanu.

6. Objevte nové nealkoholické chutě

Vzhledem k tomu, že nealko život slaví ve světě stále větší úspěch, roste i trh s nealkoholickými alternativami. Můžete si tak dopřát nealkoholický gin i jiné destiláty, dále pak víno či pivo.

Oblíbenou a opravdu zdravou alternativou k šampaňskému je pak například přirozeně sycená kombucha, která je plná tělu prospěšných kvasinek a bakterií.

Co nikdy neříkat abstinentům

Zdraví

Když se ze svátečního popíjení stane závislost

Zdraví

Reklama

Související témata:
Damp lifestyle

Související články

Co nikdy neříkat abstinentům

Máte ve svém okolí kamarády, kteří přijali výzvu suchý únor nebo se z nich stali abstinenti? Pak nakládejte se slovy opatrně. I dobře míněné vtipy totiž mohou...

Výběr článků

Načítám