Hlavní obsah

Jak předejít nepříjemným výtokům

Právo, Petr Veselý

Nejčastějším problémem, kvůli kterému žena navštíví gynekologa, je svědění a výtok z pochvy. A nejběžnější příčinou těchto bakteriálních a kvasinkových infekcí není koupání v bazénu nebo v přírodě, ale nechráněný pohlavní styk.

Článek

A to jak styk s novým partnerem, tak styk s tím stálým. V druhém případě dojde obvykle k tomu, že partneři poruší zásady hygieny. Pokud je žena skutečně infikovaná (to prokáže rozbor vzorku z pochvy), je nutné, aby se zároveň s ní léčil také její partner. I přesto, že se u něj infekce někdy nijak zvlášť neprojeví (to je časté zejména u plísní).

Občas pak může dojít ke kuriózním situacím. Jedna svědomitá poštovní úřednice požádala gynekologa o lék nejen pro manžela, ale i pro svého přítele.

Co si hlídat

Pohlavní styk však určitě není jedinou příčinou intimních potíží. K přemnožení bakterií nebo plísní v pochvě může dojít kvůli:

* špatné hygieně na toaletě, při které se zbytky stolice dostanou do okolí poševního vchodu, někdy je tam zanesou i tanga, respektive úzký proužek látky, jenž se přes intimní místa při pohybu posouvá

* po léčbě antibiotiky

* kvůli pojídání příliš mnoha sladkostí, které vytvářejí příznivé podmínky pro množení kvasinek, náchylnost k těmto infekcím však zvyšuje i cukrovka

* při zapaření na intimních místech, což v letních vedrech zhoršuje těsné oblečení, zejména z umělých materiálů

* kvůli špatně vymáchaným kalhotkám nebo kalhotkám, které si mladé dívky málo často mění, případně si je oblékají přes obuté boty anebo přes ne zrovna čisté ponožky

* při chození v mokrých plavkách, díky kterému žena prochladne, to sníží prokrvení pochvy a imunitní systém v ní pak nedokáže udržet přirozenou rovnováhu bakterií

* po koupání v rybnících i v bazénech, ve kterých se ve vedrech snadno přemnoží rizikové bakterie a ty pak masivněji útočí na poševní prostředí,

* kvůli snížené imunitě (z pěti kamarádek, které se jdou vykoupat do bazénu, se nakazí jen jedna) atd. Užitečné je, když žena příčinu svých potíží vytipuje za pomoci lékaře.

Oběti přehnaných představ o čistotě

V posledních letech přibývá úzkostlivých žen, které přijdou za gynekologem kvůli výtokům z pochvy, ale vyšetření žádnou infekci nepotvrdí. Lékař se jim pak snaží vysvětlit, že čirý výtok bez jakéhokoliv zápachu je přirozený (při infikování obvykle změní barvu a hlavně nepříjemně zapáchá). Není projevem potíží, ale jejich zdraví. A u mužů dokonce může zvýšit chuť na sex.

Často se jedná o ženy, které se staly oběťmi ideálu krásy a čistoty. Ten jim obvykle sugeruje reklama. Vysvětlení lékaře je někdy uklidní, ale někdy také ne. Pro tento typ žen je jakýkoliv výtok z pochvy nepřijatelný. Raději kvůli němu změní lékaře.

Obrana z lékárny

Zdravé prostředí v pochvě pomáhá ženě udržovat rozumná hygiena, ale hlavně správná životospráva. Pokud ví, které situace jsou pro ni rizikové, může přirozenou obranyschopnost pochvy posílit prostředky koupenými v lékárně.

Velice populární se staly ty s laktobacily. Pochva totiž laktobacily běžně obsahuje. Představují přirozený filtr proti nejrůznějším bakteriím.

Nejen proto, že jim nedávají prostor ke kolonizaci, ale také kvůli tomu, že mírně zvyšují kyselost pochvy. Takové prostředí není pro většinu škodlivých bakterií příliš příznivé.

Laktobacily mohou být v globulích, gelech nebo ubrouscích. Nejlepší ochranu představují ty prostředky, které je obsahují ve vysokých koncentracích.

Vhodný je i Tea Tree olej

Na tuto informaci je potřeba se v lékárně ptát a nespokojit se povrchní nebo vyhýbavou odpovědí. Velice populárním prostředkem se stal i gel s tříprocentním Tea Tree olejem. Také on pomáhá udržovat jemnou kyselost pochvy a bakteriální rovnováhu v ní.

Posiluje tak přirozenou bariéru proti přemnožení nežádoucích bakterií i plísní.

Ženy, které infekce často trápí, mohou tyto prostředky používat před rizikovými situacemi (třeba před návštěvou bazénu) nebo po pohlavním styku (spermie jsou mírně zásadité a narušují přirozené pH pochvy). Někdy pomáhají při začínajících potížích.

Užitečnou pomůckou bývá testovací vložka. I tu lze koupit v lékárně. Určí, jestli je výtok jen zvýšenou sekrecí, třeba před menstruací, nebo jestli jde o propukající infekci, kterou je nutné léčit pomocí klasických léků.

Zvýšené riziko představují situace, kdy ženy:
* nemění ručníky každé 3-5 dní, zvlášť, když ve špatně větrané koupelně začínají být cítit, protože se v nich přemnožily bakterie,
* málo pijí nebo dlouho nejdou na malou, tmavá moč pak obsahuje víc bakterií a hrozí, že zatoulaná kapka ženu snáz nakazí,
* při menstruaci si nevyměňují dostatečně často vložky,

Reklama

Související články

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Výběr článků

Načítám