Hlavní obsah

Jak předcházet infarktu? Dostatkem kvalitního spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatek kvalitního spánku má zcela zásadní vliv na naše zdraví a dlouhověkost. Lidem, kteří málo a špatně spí, tak hrozí celá řada zdravotních potíží, včetně srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Za dostatečné množství kvalitního spánku se přitom považuje 7-8 hodin denně.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek kvalitního spánku je jednou z nejlepších prevencí celé řady onemocnění.

Článek

„Nejnovější francouzská studie jasně prokázala, co už léta tušíme. Ti, kdo spí dobře, dostatečně dlouho a ideálně před půlnocí, mají až o 75 % nižší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice. Studie také ukázala, že lépe jsou na tom ranní ptáčata,“ upozorňuje předseda České kardiologické společnosti profesor Aleš Linhart.

Podle studie přitom optimálně spí jen 10 % lidí ve věku 50-75 let. Ke kvalitnímu spánku by se tak podle českých kardiologů měly vést už malé děti.

„Spánek je nejdůležitějším mechanismem pro regeneraci těla, nastavení a udržení optimálního režimu nejen kardiovaskulárního systému, ale i klíčových metabolických pochodů v těle. Kvalita spánku má tak zásadní vliv na dlouhověkost a zdraví,“ vysvětluje kardiolog Tomáš Kára.

Jak usnout, když se vám hlavou honí myšlenky kvůli problému či důležité události

Zdraví

Pokud nemá spánek dostatečnou délku a hloubku, zvyšuje se aktivita sympatického systému (sympatiku), zrychluje srdeční frekvence, stoupá krevní tlak, vyplavuje se adrenalin, může tak dojít k rozvoji nejrůznějších srdečních nemocí, včetně např. hypertenze či arytmií, a to už od raného dětství.

„Zvýšená aktivita sympatiku rovněž významně zvyšuje riziko vzniku cukrovky či rozvoje aterosklerózy, což dále potencuje riziko vzniku vážných onemocnění, jako je infarkt myokardu či mozková mrtvice,“ varuje Tomáš Kára.

Pozor na spánkovou apnoe

Pozor bychom si podle lékařů měli také dát na nerozpoznanou poruchu spánku – tzv. spánkovou apnoe, kdy dochází k občasným zástavám dechu při spaní. Krev se tak méně okysličuje, dochází opět k silné aktivaci sympatiku, nejprve v noci, později i ve dne, což srdci a cévám škodí.

Nadměrné vysedávání u televize může způsobovat spánkovou poruchu

Zdraví

„Podle našich zkušeností trpí nerozpoznanou, a tedy neléčenou spánkovou apnoe polovina našich pacientů, třetina z nich klinicky významnou formou,“ dodává Kára.

Důležitá spánková hygiena

Podceňovat spánkovou hygienu se tak nemusí vyplatit. Podle kardiologa Káry je dobré například usínat a vstávat v přibližně stejnou dobu, minimálně hodinu před usnutím nesledovat televizi, nepoužívat počítač nebo mobil, snížit hladinu denního stresu a nočního hluku.

Spánku také prospívá pohyb, ale ne těsně před spaním. V ten okamžik je dobré se celkově zklidnit, například četbou, hovorem se svými blízkými, poslechem klidné hudby či meditací.

Reklama

Výběr článků

Načítám