Hlavní obsah

Intimní potíže v klimakteriu lze řešit efektivně

Právo, Petr Veselý

Opakované infekce močových cest a úniky moči mohou mít u žen společnou příčinu: klimakterium. Při něm dochází ke změnám, které vznik obou potíží často vyvolávají.

Článek

S věkem řadě žen ochabují svaly pánevního dna a zhoršuje se těsnost svěračů. Mnohem snáz pak u nich dochází k úniku moči, tedy inkontinenci. Zprvu malému, později výraznějšímu.

Jestliže začnou používat menstruační vložky, jen si přidělají další starosti. Takové vložky totiž nejsou na něco podobného konstruované. Ženu pak často trápí zarudlá podrážděná kůže a opruzeniny, případně infekce v pochvě nebo v močových cestách.

Když si ale ženy pořídí speciální vložky, moč vytvoří rosolovitou hmotu a riziko podráždění kůže i možných infekcí je mnohem menší.

Situaci v přechodu může zkomplikovat také fakt, že se ženě s ubývajícími estrogeny ztenčuje sliznice pochvy a má větší sklon vysychat. To jí nekomplikuje jen intimní život, ale zároveň snižuje její schopnost čelit zmíněným infekcím. Ty pozná snadno. Začnou ji svědit pohlavní orgány, soulož zpravidla provázejí bolesti, močení je bolestivé - žena pociťuje pálení a někdy ji trápí i úniky moči nebo pomočování.

Speciální cviky

Pomoci mohou v takových případech cviky, které se zaměřují na svaly pánevního dna, tedy i svěrače. Vyplatí se natrénovat je pod dohledem speciálně vyškolené fyzioterapeutky. Informace i kontakty jsou na www.pelvis-klub.cz.

Prospěšné může být užívání estrogenů nebo jejich lokální aplikace. Poševní sliznice po nich opět zesílí a obnoví se její přirozená schopnost bránit se pomocí laktobacilů. Ty udržují v pochvě a jejím okolí kyselé prostředí. V něm se nedaří kvasinkám ani bakteriím.

Pokud žena navíc shodí část nadbytečných kil a přestane kouřit, může se dočkat řady dalších překvapivých efektů. Nemluvě o tom, že lepší ovládání svalstva pánevního dna jim nejednou umožní lépe si vychutnat pohlavní styk.

Dramatická potřeba

Inkontinenci rozlišujeme zhruba dvojí. Urgentní a stresovou. Tu první mohou vyvolat právě opakované infekce močových cest, změny na stěnách močového měchýře, močové kameny a vzácně i nádor. Projevuje se náhlým nucením na malou, které je nutné vykonat okamžitě, jinak hrozí pomočení.

Druhému typu inkontinence, stresovému, se také někdy říká námahový. Dochází k němu při kašli, při smíchu a při kýchnutí. Nebo třeba při zvedání těžkých nákupních tašek, případně při chůzi do schodů. Příčinou těchto stavů je oslabený svěrač močového měchýře.

Často ho vyvolávají těžké porody, namáhavá fyzická práce, ale i další příčiny. Třeba chronická zácpa, kašel nebo poškození nervů například po úraze či po výhřezu meziobratlové ploténky.

Inkontinenci lze léčit řadou postupů včetně operace. Je ale potřeba navštívit urologa.

Hyperaktivní močový měchýř

Až 20 % žen a mužů po čtyřicítce trápí v různé míře tzv. hyperaktivní močový měchýř (HMM). Projevuje se naléhavou potřebou odskočit si na malou.

Když ovšem člověk stihne doběhnout na toaletu, mnoho toho nevymočí. Příčinou HMM je totiž přehnaná reaktivita močového měchýře nebo mozkových center, která činnost měchýře řídí.

Nemocní často běhají i několikrát za noc na záchod. Logicky se pořádně nevyspí. Je pro ně složité jít do kina nebo do divadla, jet na jakýkoli zájezd, ale třeba i jen uvíznout v dopravní zácpě.

Často mívají problémy v práci, ve společenském i v intimním životě. A nervozita z toho, že na ně kdykoli může přijít nezvladatelné nutkání na malou, jejich stav ještě zhoršuje. Není divu, že řadu z nich trápí i deprese.

Lékaři dovedou nemoc tlumit moderními léky. Podstatné je, aby u nemocného nehodnotili jen objektivní ukazatele, ale také jeho pocity a kvalitu života. Pacient pak lépe spolupracuje a úspěšnější bývá i jeho léčba. Řada lékařů tento fakt podceňuje.

Okamžitě k lékaři

Úřednici (52) trápily opakovaně infekce močových cest. Časem si uvědomila, že tyto problémy začala mít, když začala jezdit na kole, což jí doporučil lékař kvůli nadváze a začínající artróze kolenních kloubů. Potíže zmizely ve chvíli, kdy si pořídila speciální termoprádlo, které odvádí pot a zároveň udržuje teplotu, takže člověk neprostydne.

Prochladnutí, únava a stresy bývají často příčinou těchto infekcí. Spolu se střídáním sexuálních partnerů, nechráněným pohlavním sexem nebo diskutabilními sexuálními praktikami. Vyšší riziko infekcí močových cest hrozí kuřačkám, ale také diabetičkám.

Projevují se svěděním a posléze pálením nebo řezáním, zejména v závěru močení. Někdy se objeví zvýšené teploty a bolest v oblasti močového měchýře. Jakmile teplota prudce vzroste a pacienta začnou bolet záda nebo ledviny, musí okamžitě k lékaři. Bývá to signál, že zánět postoupil až do ledvin.

Bezplatné linky

- O tom, jak nejlépe čelit problémům s HMM a s inkontinencí, se postižení mohou poradit prostřednictvím bezplatné linky 800 660 100 (po-pá 16.00 až 20.00) nebo 800 100 150 (po-pá 8.00 až 16.00).

- Řadu užitečných rad najdou na www.inkontinence.com  a www.incoforum.cz  (tady jsou také informace o tom, jaké pomůcky a za jakých podmínek hradí postiženým zdravotní pojišťovny).

Dobrou prevencí není jen termoprádlo, prezervativ a hygiena na intimních místech. Ale také dostatečné pití vhodných tekutin, které brání koncentrování odpadních látek, což může zvýšit riziko infekce. V poslední době se staly populární prevencí i potravní doplňky s extrakty z rostlin. Do jaké míry vám mohou pomoci s vašimi potížemi, o tom se poraďte se svým lékařem.

Reklama

Výběr článků

Načítám