Hlavní obsah

Intenzivní pohyb dokáže i ublížit

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí se snaží shodit za nejkratší časový úsek co nejvíce kil, což je při hubnutí jednou z nejčastějších chyb. Asi každý si již dnes uvědomuje, že hubnout nelze bez změny stravovacích návyků a cvičení, ale překvapivě málokoho nenapadne, že si neuváženou fyzickou aktivitou může i ublížit. Zvlášť pokud se cvičení a sportu léta nevěnoval.

Článek

Burzovní makléřku píchalo za hrudní kostí, kolísal jí tep, zadýchávala se a nemohla se pořádně nadechnout. Těmito příznaky se hlásí infarkt. Absolvovala všechna možná vyšetření. Lékaři však nic nenašli. Podle nich byla zdravá. Připadala si jako blázen.

Nakonec internistu napadlo poslat ji na rehabilitaci. Tady zjistili, že má zablokované čtvrté levé žebro, ale i další žebra a páteř. Tyto blokády, které se někdy projevují podobně jako příznaky infarktu, jí tam odstranili. Stejně jako stažené svaly.

Ukázalo se, že chtěla radikálně zhubnout. Držela dietu a chodila cvičit do posilovny. Neměla však kondici a přehnala to se cvičením, které pro ni nejspíš nebylo ani vhodné. Proto si způsobila blokády, i přestože měla ve fitcentru dobrou trenérku. Ta však zdravotním otázkám zase tolik nerozuměla. Fyzioterapeutka jí proto ukázala cviky, kterými uvolní a protáhne zkrácené svaly. Ale také cviky, kterými postupně posílí svaly ochablé, aby se problémy nevrátily.

Ohrožené klouby

Obézní žena se rozhodla, že to s aerobikem přece jenom zkusí. Ale po první lekci bolela kolena tak, že ji bolest budila ze spaní. Nevydržela to, a přiznala svému obezitologovi, co si způsobila. Lékaři se podařilo ženu přesvědčit, aby oželela zaplacené peníze a aerobik, alespoň pro tuto chvíli, vzdala. Jinak by totiž riskovala vážné komplikace s klouby. Pak se pacientce snažil vysvětlit, že pro ni jsou nejvhodnější ty aktivity, při kterých klouby namáhá jen minimálně:

* jízda na kole, případně na rotopedu,
* cvičení na rehabilitačních míčích (tzv. fitbalech),
* cviky s gumovými pásy (terabandy),
* pilates nebo jóga,
* plavání a cvičení ve vodě (ty jí sice hubnout příliš nepomůžou, ale pro klouby, šlachy a vazy je to nejšetrnější pohyb).

Rizika krevního tlaku

Většina pacientů s vysokým tlakem netuší, že pro ně nejsou vhodné silové sporty, při kterých musí zadržet dech, aby vyvinuli větší sílu. V tom okamžiku totiž prudce stoupá odpor krevního řečiště, a tedy i krevní tlak.

To není jen při posilování s těžkými činkami, ale také při tenisu, stolním tenisu, squashi, volejbalu, bojových sportech, cvičeních na nářadí, horolezectví, ale třeba i při sjezdovém lyžování. Zkrátka všude tam, kde soutěžíme a snažíme se vyvíjet maximální sílu, byť chvilkově.

Vhodné jsou naopak vytrvalostní sporty nižší intenzity, jako je chůze, cyklistika v rovinatém terénu, taj-či, plavání, běh na lyžích a další sporty i sportovní aktivity. S výjimkou plavání pomáhají také hubnout.

Srdeční nevolnosti a natržené menisky

Potíže s bolavými a zablokovanými zády, poraněné menisky nebo šlachy, poškozené klouby. To je pouze část potíží, které si můžeme přivodit nevhodnými druhy pohybu nebo příliš intenzívním cvičením a sportováním, na něž nejsme připraveni. Významně negativní roli může hrát také velký počet nadbytečných kil.

Proto by se lidé měli poradit o vhodném sportu nebo cvičení například s fyzioterapeutem. Vysvětlí jim, kde mají ochablé, přetížené nebo zkrácené svaly. A jaké cviky by měli cvičit, aby si nepřivodili zbytečné problémy díky často přehnané snaze zhubnout. Lidé s nemocným srdcem, vysokým tlakem, cukrovkou, nemocnými klouby a dalšími zdravotními potížemi nebo chorobami mohou předejít zbytečným komplikacím, když budou vhodný sport a rozumnou míru zátěže konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Jinak riskují problémy, které mohou být i dost dramatické. Ne všichni při tom mohou mít stejné štěstí jako měl kardiak, kterého přímo z posilovny odvezla záchranka do nemocnice a stihla to včas.

Odborníci změří, co vydržíte

V rekondičním centru VŠTJ Medicina Praha běží muž na pásu. Instruktor monitoruje jeho srdeční frekvenci a krevní tlak. Totéž pak dělá u ženy, která šlape na rotopedu. Dokážou tu zařídit i zátěžové testy, které ukážou, jak organismus reaguje na fyzickou zátěž určité intenzity.

Každý klient tu prodělá vstupní pohovor a orientační test, který prověří jeho fyzické schopnosti. U zájemců lékaři zhodnotí také výsledky odběrů krve a nahlédnou do jejich jídelníčků.

Co je velice užitečné, umějí tu lidem změřit zátěž, při které s největší pravděpodobností intenzívně spalují tuky. Tedy hranici mezi aerobním a anaerobním pásmem. Ta je u každého trochu jiná.

Centrum sídlí v budově Ústavu tělovýchovného lékařství 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je jednou z mála institucí, kde při shazování kil těsně spolupracují s lékaři a dalšími odborníky. Dokážou tak snáze předcházet rizikům zmíněných zdravotních potíží. Jsou příkladem pracoviště, ve kterém mohou shazovat přebytečná kila i pacienti s různými chorobami a handicapy. Především ti, které trápí obezita a nadváha. Ale také klienti, kteří chtějí zlepšit svou kondici. Může ale přijít kdokoliv. Za cvičení sice zaplatí, ceny tu však jsou rozumné (mohou se dostat na 50 Kč za hodinu cvičení).

A co lidé z vesnic nebo malých měst?

Podobně koncipovaná rekondiční centra najdete v Plzni, v Litoměřicích a v Čáslavi (kontakty a další podrobnosti jsou na www.medispo. net).

Od září by měla fungovat pobočka v Hradci Králové. Velmi dobré je také GeRi centrum v Praze (www.geri-rehabilitace. cz).

Na jiných místech republiky je třeba se ptát, jestli nějaké pohybové aktivity vedené fyzioterapeuty (mívají obvykle střední zdravotnické vzdělání) nepořádají rehabilitační zařízení, která fungují při lékařských fakultách, lázních nebo soukromých klinikách. Dobrou úroveň mají i zavedené kurzy společnosti STOB (www. stob-plus.cz). Také v nich se snaží spolupracovat s řadou zkušených odborníků.

Fitbaly a salsa

Rekondiční centra dokážou nabídnout nebo zprostředkovat řadu pohybových aktivit. Zdravotních (aqua aerobic, cvičení s velkými rehabilitačními míči, s malými, s overbally, posilovací cviky s gumovými pásy) nebo aktivit aerobních, tedy dělaných se správnou intenzitou (běhání na pásech, jízda na rotopedu, posilování, ale třeba také trénink jihoamerické salsy). Aby si lidé mohli vyzkoušet různé druhy cvičení a tělesných aktivit, o to se snaží i v kurzech STOB.

Lidé s nadbytečnými kily z různých koutů republiky, pro které jsou centra nebo kurzy ve velkých městech příliš vzdálená, mohou vyzkoušet rekondiční pobyty. Víkendové nebo týdenní. Projdou na nich vstupním vyšetřením a dozvědí se spoustu užitečných věcí. Řadu z nich si i prakticky vyzkouší a naučí se je. Zjistí, že pohyb může být úžasná věc. Ale je to s ním jako s léky. Ve správných dávkách pomáhá a v příliš velkých škodí.

Poradny zdarma jsou luxusem

Jedním ze signálů, že rekondiční centrum nebo fitness centrum je na úrovni i pokud jde o zdravotní stránku, bývá třeba to, že v posilovně pracuje instruktor a trenér, který se dobře orientuje v otázkách rehabilitace (i v drahých fitnesscentrech není tohle zdaleka běžné). A jen málokde si mohou dovolit nadstandard bezplatných konzultací o zásadách správného hubnutí, sestavení racionálního jídelníčku, dlouhodobém programu pohybových aktivit, pomoci psychologa a tak dál. Kromě zmíněné VŠTJ Medicina Praha lze řadu důležitých informací získat zadarmo v obezitologických centrech a ambulancích (www.obesitas.cz). Řada z nich nabízí i vlastní pohybové programy. Některé se hradí ze zdravotního pojištění, některé si musí lidé platit sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Veslováním k pěkné postavě

Toužíte zhubnout, vytvarovat si postavu či si jen zlepšit svou kondičku? Pak je tu právě pro vás novinkový sport Crew Class - skupinové aerobní cvičení...

Cvičení potlačuje deprese i úzkosti

Běh parkem, hodina jógy či plavání, to vše může být stejně účinné jako lahvička s antidepresivy či anxiolytiky. Lékaři to dobře vědí, přesto stále více lidí...

Výběr článků

Načítám