Hlavní obsah

Infarkt si nejčastěji vybírá oběti po čtyřicítce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože se počet infarktů za posledních deset let v České republice výrazně snížil, věk, kdy infarkt nejvíce ohrožuje, zůstává stejný. Selhání srdce nejčastěji postihuje osoby, které překročily věkovou hranici čtyřiceti let.

Foto: Jana Mixánová
Článek

"Od tohoto věku stoupá počet postižených velmi dramaticky a nejvyšší je kolem 70 let," řekl v úterý profesor Michael Aschermann, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Uvedl, že infarkt ročně postihuje v ČR přibližně 12 000 pacientů a mnozí na něj i zemřou.  

ČR začíná být slavná díky léčbě infarktu

"V ČR díky moderní metodě ale počet úmrtí stále klesá. Je to díky tomu, že máme vypracovaný systém, který nám závidí v mnoha zemích světa, kdy se pacient postižený akutním infarktem rychle dostane na speciální pracoviště, kde mu mohou provést tzv. balounkovou angioplastiku, to znamená uzavřenou tepnu zprůchodnit. Jestliže před deseti lety bylo takto léčeno jen 33 nemocných, nyní už je to polovina všech, které akutní infarkt postihl," uvedl profesor Aschermann.

Dodal, že Česká republika začíná být ve světě známá nejen svým pivem, hokejem, ale právě i péčí o postižené infarktem. Dvacet speciálních pracovišť pokrývá celou republiku. Jestliže je na ně pacient včas dopraven, má velkou naději na záchranu života.

Profesor dále prohlásil, že je ale nutné, aby záchranka byla zavolaná včas. "Mnoho pacientů postižené infarktem zprvu váhá, zda ji zavolat, nebo ne, a tím se čas rychlé pomoci zkracuje."

Nejlépe je, když se pacient dostane na specializované pracoviště do dvou až šesti hodin po infarktu. Angioplastika mu může pomoct ještě do dvanácti hodin, pak už je nutný chirurgický zákrok, například přemostění ucpané cévy, tedy tzv. bypass.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA objevili gen infarktu

Genovou souvislost infarktu se podařilo odhalit americkým vědcům. Objevili nejen "infarktový gen " ALOX5, ale i způsob, jak snížit rozvoj aterosklerózy, která...

Infarkt stále zabíjí vysoký počet lidí

V ČR umírá stále příliš vysoký počet lidí na kardiovaskulární choroby. Na vědeckém sympóziu v Konstantinových Lázních o víkendu o tom informoval předseda České...

Výběr článků

Načítám